آموزش تفاوت جنسیت به کودکان موضوع این مطلب آموزشی برای والدین است. کودکان از همان ماه های نخستین تولد ، زمانی که در حال تجسس و وارسی اندام های بدن خود هستند ، نظرشان به اعضای جنسی بدن شان معطوف می شود.
ولی در سنین ۳ یا ۴ سالگی به سبب کنجکاوی نسبت به جهان پیرامونی و چیزهای پنهانی ، بچه ها کنجکاوی هایی درباره ی اعضای جنسی سایرین به خصوص جنس مخالف از خود بروز می دهند. به منظور رفع این تجسس و کنجکاوی آنان به بازی هایی نظیر دکتربازی روی می آورند.
همچنین شناخت ایجاد شده درباره ی اعضای تناسلی و جنسی در برخی از بچه ها هراس و آشفتگی به وجود می آورد. به طور نمونه ، دختران با مشاهده آلت تناسلی برادر خود امکان دارد تصور کنند که چیزی کم داشته و یا برادرشان دچار بیماری شده است.
دادن معلومات و آموزش های مورد نیاز و بایسته در مورد جنسیت به بچه ها نبایست تنها یک مرتبه و به طور دائم انجام شود. این تعالیم و آموختن ها یک پروسه ی همیشگی و تدریجی می باشد و باید کودکان در طی دوران زندگی خود و متناسب با سن و شرایط خود آن چیزی را که احتیاج به یادگیری دارند را در این زمینه بیاموزند.
در صورتی که فرزند شما درباره ی مسائل جنسیتی و جنسی پرسشی نمی کند ، به این معنی نیست که شما نیز از این مسائل به طور کامل چشم پوشی کنید. از سنین ۵ سالگی والدین قادرند کتابچه ها و جزوه هایی را که به طور علمی و با ملاحظه ی همه ی موارد و محتوای اخلاقی نوشته شده و متناسب با سن فرزندان خود گزینش و خریداری نموده و آنان را در این خصوص ارشاد و هدایت نمایند.
تقریباً از ۳ سالگی که بچه ها می آموزند ، به طور رایج از کلمات جهت اسم گذاری چیزها استفاده کنند شما والدین قادرید عضوهای گوناگون بدن را برای کودک خود معرفی نمایید. در مابین این توضیحات ، اسم اعضای جنسی را نیز برای آنان بیان کنید و در صورتی که تصور می کنید فرزند شما نیاز به دیدن تصاویر مرتبط دارد قادرید از تصاویر کالبدشناسی بهره بگیرید. توصیه می شود بچه ها از همان اوایل با اسم صحیح اندام های بدن آشنا و از اسم صحیح آن ها استفاده نمایند.
فرزند ۴ ساله شما با دوست خود در اتاق به بازی سرگرم است ، زمانی شما وارد اتاق می شوید مشاهده می کنید که آنان لباس های خود را درآورده و عریان و لخت شده اند. واکنش شما چیست؟
برخورد و واکنش شما بسیار اهمیت دارد و بر ذهنیتی که کودکتان در سال های آتی در رابطه با بدن خود و اندام های خصوصی خود خواهد داشت اثر می گذارد. در این زمان خونسردی خود را حفظ نمایید و سر آن ها دادو فریاد نزنید و یا آنان را تنبیه و مورد سرکوفت و شماتت قرار ندهید. لیکن برای آنان حد و مرزی مشخص نمایید.
به طور نمونه به آنان بگویید: لباس هایتان را بپوشید ، اندام های بدن شما خصوصی است و نبایست در برابر دیگران برهنه شوید و آن را به کسی نشان دهید و آنان را به فعالیت ها و بازی های دیگر مشغول سازید. در صورتی که دو مرتبه این عمل را انجام دادند شاید علت آن است که تجسس و کنجکاوی آنان هنوز رفع نشده است.
هنگامی که با فرزند خود در مورد جنسیت گفت و گو می کنید ، لفظ سری و خصوصی را برای آنان بیان و تکرار نمایید. برای کودکان زیر ۵ سال به زبانی ساده توضیح دهید که همه ی ما به دستشویی می رویم و این عمل را در خلوت و به تنهایی انجام می دهیم چون سری و خصوصی است و باید همه ی اندام های خصوصی خود را لباس بپوشانیم.
به کودکان بالای ۵ سال توضیح دهید که با آن که از اندام های خصوصی مطلع هستند ، اما هیچ وقت درباره ی موضوعات جنسی با بچه های کوچکتر و دیگران حرف نزنند و در صورتی که پرسشی برای آنان ایجاد شد از والدین خود در این خصوص سوال بپرسند.
موضوع مرتبط :
بازی با اندام تناسلی در کودکان و نحوه برخورد والدین و راهکارهای ترک آن
راهکارهایی در جهت نحوه گفت و گو با فرزندان دربارهی مباحث جنسی
مناسب ترین سن برای آموزش مسائل جنسی به کودکان