تربیت کودک موفق و روش های مناسب جهت پرورش کودکان موفق مهمترین دغدغه امروز والدین است.
تحولات در فضای خانه و خانواده قادر است به میزان فراوانی موجب برانگیختن و تشویق فکری و ذهنی کودکان شودو آنان را در یاد گرفتن و قوی شدن مهارتهای ذهنی و عقلی آنان که رو به پیشرفت و نمو میباشد یاری برساند. بدین سبب است که فضاهای نامناسب قادر است پیشرفت و ارتقای ذهنی و هوشی را راکد سازد و تواناییهایشان را اندک و محصور سازد.
سبک و سیاق رابطهای که پدر و مادر قادرند با کودکان ایجاد کنند و به علاوه برخوردها و واکنش هایی که در طی بزرگ شدن کودک با آنان اعمال میکنند ، نقش بسیار مهمی در زیاد شدن مهارتها و تواناییهای ذهنی و هوشی ایفا میکند. پژوهشهای کارشناسان دربارهی واکنشهای ذهنی و عقلی کودکان آشکار کرده است که در صورتی که شرایط فضایی که کودک در آن پرورش مییابد وارسته و دوستانه باشد و کودک قادر باشد به راحتی اعمال و کارهای گوناگون را تجربه کنند ، رابطهی احساسی عالی با پدر و مادر ایجاد کنند ابعاد هوشی و قابلیتهای او به بالاترین درجهی خود خواهد رسید.
نخستین عملی که پدر و مادر بایستی اجرا نمایند این است که به طرق گوناگون کودکانشان را آگاه سازند که به وی علاقمند هستند و به او مهر بورزند. یکی از کمبودهای احساسی که در بعضی از خانوادهها مشاهده شده این موضوع است که پدر و مادر درسرگرمی و بازی کودکان خود مشارکت دارند ولی رابطهی صمیمی در میان آنان وجود ندارد. ثانیاً در فضاهای خانوادهای که دوستی و محبت و گرمی غالب و مسلط میباشد به استقلال و اعتماد به نفس کودک ارج گذاشته شود. بایستی امور و مسائل خصوصی را به گونهای نقشه ریزی و در دستور کار قرار دهید که احتیاجات کودکان رو به بهبود و توسعه دیده شود و به وی مشابه یکی از اعضای مهم خانواده دقت لازم شود.
یکی از کارهای نادرست رایج در میان خانوادهها این است که هرگز در انتخابها و مسائل و مشکلات از کودکان نظرخواهی نمیشود. او را کودکی میبینند که نمیتواند دست به انتخاب بزند و یا درست بیاندیشد ، اما در حقیقت اساس و مبنای انتخابات درست و اندیشههای سنجیده بایستی از دوران کودکی پایه گذاری شود. در همهی اقدامات و اعمال روزمره قادرید که از کودکان نظرخواهی کنید. فضایی که بر این پایه و قاعده تشکیل شود مبدل به مناسبترین فضا به منظور تقویت مهارتها و تواناییها و در نتیجه افزایش سطح هوشی کودکان را در پی خواهد داشت.
نکتهی حائز اهمیت این موضوع میباشد که محیط منزل همانند سایر محیطهای آموزشی نمیباشد که کودک ناگزیر و به ناچار برای اوقات بلند مدت به فراگیری امور مشغول شود. غالباً کودکان زیر ۶ سال قادر نیستند برای زمان طولانی در محیطی بیصدا و ثابت بمانند و به عملیات فکری ، نوشتاری و خواندنی بپردازند ، بدین سبب کودکان تعلیمات لازم را در فرم بازی و تحرک یاد میگیرند و علاقمند به کشف فضای پیرامونشان هستند و مایلند به فعالیتهای جسمی گوناگونی بپردازند.
به کارها و امور کودکان توجه کنید و در شرایط مطلوب از اعمال صحیحی که اجرا کردهاند سخن بگویید و آنان را مورد ترغیب و تعریف قرار دهید. با ملامت و شماتت کردن کودکان چیزی یاد نمیگیرند ، ولی با ترغیب و تعریف از آنان به وی یاد میدهید که امور صحیح را پیگیری نماید.
در امور روزمره بایستی کودکان را آگاه سازید که به توانمندی و مهارتهایشان اطمینان دارید. با این کار وی برای اجرای امور بیشترین سعی و قدرت خود را به نمایش میگذارد. نظر به این که کودکان هر برچسبی که به آنان زده شود را میپذیرند ، والدین قادرند بدین طریق برای پرورش و توسعهی خودباوری و عزت نفس کودک حداکثر بهره را ببرند. کشمکشها و مسائلی را برای کودکان طرح کنید که با اندکی سعی و فکر قادر باشند برای آنان راهکار بیابند و آنان را فیصله دهند.
مطلب مهمی در مورد تربیت کودک موفق : یکی از ضابطههای اساسی و مهم که بایستی به کودکان آموزش دهید این مطلب است که آنان آگاه شوند و درک کنند که ناکامی در کارها خطا و جرم نمیباشد به علاوه قسمتی از پیروزی است و مسیری میباشد برای کسب کردن احساسات و رویدادهای تازه.
به سبب روال آموزشی نامطلوب و ملامت و شماتتهای فراوان و پی در پی در شماری از خانوادهها ، کودکان به سبب واهمه و هراسی که از خطا کردن دارند به اقدامات جدید مشغول نمیشوند و یا هراس از توبیخ والدین ، دستاوردها و تلاشها و ماجراجوییهای خود را محصور میکنند و این تفکر اشتباه تا بزرگسالی با آنان خواهد بود. در نتیجه هر اندازه که کودکان دچار خطا شوند بایستی تلاش کنید که خطاهای را توسط هدایت آنان به مسیر درست و گفت و گوی صمیمانه خطاها را اصلاح نمایید و برای آنان مسائل را تفکیک و تشریح کنید. این راهکار خود روشی است برای یادگیریهای ارزشمند زندگی.
پژوهشگران عقیده دارند که آن چیزی که بیشتر در گزینش سبک و سیاق زندگی کودکان تاثیر گذار خواهد بود و سبب پرورش و پیشرفت هوش و تواناییهای آنان خواهد شد ، شیوههایی میباشد که پدر و مادر و اطرافیان برای شیوههای گفت و گو با کودک و استفاده از واژههای درست در زمان صحبت با کودکان میباشد.
اگر بخواهید ترتیب کودک موفق را به اختصار بررسی کنید، در ابتدا بایستی هوش کودک خود را تست نمایید و سپس در مسیری که کودک شما دارای پتانسیل های فردی است، کودکتان را تربیت کنید. یعنی همان تقویت هوش غالب و پس از آن تقویت هوش مالی کودک است.
موضوعات مرتبط :