تست هوش هیجانی و روش های تقویت هوش هیجانی موضوع این مطلب کوتاه مرکز تحقیقات هوش مالی کودک نیک است.
عناصر شناختی: احساسات ، نگرشها ، توقعات که سبک و عمق بازتاب هیجان را معین میسازند. برای نمونه ، چیزی که برای یک شخص میتواند لذت داشته باشد امکان دارد برای فرد دیگر خسته کننده و ملال آور باشد.
عناصر فیزیولوژیکی: در برگیرنده دگرگونیهای جسمانی در بدن میباشد. فرضاً زمانی که جسم از لحاظ هیجانی توسط تعجب ، بیم ، غضب تحریک میشود تپش قلب سریعتر ، مردمک چشم بازتر و حد نفس کشیدن افزایش مییابد.
عناصر رفتاری: به شیوههای متفاوت ابراز هیجانات مربوط می شود. حالت صورت ، وجه اندام ، ریتم صدا به واسطهی غضب ، ناراحتی ، اضطراب و سایر هیجانها دچار دگرگونی میشود.
در رابطه با هوش هیجانی توصیفهای متعددی اظهار شده است یکی از توضیحاتی افراد را به سادگی با موضوع هوش هیجانی آگاه میسازد این مفهوم است ، دقت به احساسات و هیجانها و استفاده مطلوب از آنها در ارتباطهای مردمی ، فهم و شناخت حالات خود و سایر افراد ، خودداری و سلطه بر تقاضاهای موقتی ، همراهی با سایرین و بهرهمندی از احساسات و هیجانها در استدلال و ادراک.
لگمن عقیده داشت ، شخصی که هوش هیجانی کمتری دارد ، اگر چه بیشترین تعلیمات به وی داده شود ، قادر نیست رهبری شاخص و ممتاز شود. او عقیده داشت که از ادارک و هوشیاری بایست توصیف تازهای عنوان کرد و در مورد افراد با ملاکهای تازهای قضاوت شود به جای در مورد این که چه اندازه ذکاوت داریم یا چه اندازه تعلیم دیدهایم یا چه اندازه مهارت داریم موضوع اساسی این است که چطور قادریم خود را کنترل و برخود نظارت داشته باشیم
هوش هیجانی در برگیرنده آگاهی از عواطف و افکار خود و سایر افراد و بهرهمندی از آنها برای اتخاذ تصمیمهای صحیح در امور و کارها میباشد. به بیانی فاکتوری است که در موقع ناکامی در فرد اشتیاق تلافی و ترمیم را به وجود میآورد و فضای ایجاد بازیابی روابط مطلوب را با خویش و سایر افراد مهیا میکند. موفقیت و عملکرد کودکان در بیشتر شرایط و وضعیتها ، بستگی به تواناییها و استعدادهایی دارد که هوش هیجانی را شکل می دهند. هوش هیجانی عالیترین آینده نگری از توفیقات کودکان در امور و کارها و حالت رویارویی مطلوب با فشارهای روانی میباشد.
تحقیقات و مطالعات در سالهای اخیر اظهار کرده است که میان پایین بودن بهره هوش هیجانی و فرد برای مبتلا شدن به امراض جسمانی و روحی ارتباط زیادی میباشد. به طور نمونه استرس ، پریشانی ، بی قراری و بی رغبتی ، غالباً به علت هوش هیجانی ضعیف در افراد ایجاد میشود. برخی از تحقیقات در این باب عنوان کردهاند که افرادی که هوش هیجانی قوی برخوردار هستند ، به سادگی قادرند با فضای اطرافشان هماهنگ و وفق یابند.
به این علت عزت نفس و خودباوری زیادی کسب میکنند و خیلی کم به امراض جسمانی و روحی و روانی مبتلا میشوند. در صورتی که دچار مریضی شوند سریعتر از اشخاصی که هوش هیجانی ضعیفی دارند ، بهبود مییابند. واضح است که توجه به هوش هیجانی و تقویت و افزایش این هوش ، پایهی اثربخشی در شیوه مهار کردن بحرانها و تنشهای روحی و روانی در فرد و جامعه میباشد و قادر است ما را به طریقی قابل توجه در رفع و برطرف کردن دشواریها و مسائل کمک برساند.
موضوعات مرتبط :