اصولاً هیچ توصیف روشن و مورد موافقت و سازش در مورد کودکان تیز هوش بیان نشده است اما موسسه هوش نیک، مرکز تخصصی تست هوش و استعدادیابی در این مقاله سعی دارد تا شما را با کودکان تیزهوش آشنا نماید.
ولی در مورد چگونگی تواناییها و روال کارکردها و شیوهی افکار و استدلال کودکان تیزهوش یک اتفاق نظر جامع وجود دارد که کودکان تیزهوش را از سایرین متفاوت میکند ، کودکان تیزهوش شاید تنها پنج درصد تمام کودکان را شکل می دهند و شمار کودکان تیز هوش منحصر به فرد ، از این نیز اندکتر میباشد و تقریباً دو درصد کودکان دنیا را شامل میشوند. کودکان تیزهوش از لحاظ توانایی و کارکرد از آن چیزی که برای کودکان هم سن و سال آن ها توقع میرود ، چندین سال پیش روتر هستند.
کودکان باهوش : از جواب مطلع است ، مشتاق است، کنجکاو است، افکار مطلوبی دارد، به راحتی مطالعه میکند و نوشتن را میداند، حافظه خوبی دارد، به راحتی مطالب را فرا میگیرد، با اشتیاق گوش فرا میدهد، برای مسلط شدن به مفاهیم ۷ تا ۸ بار آن را مرور میکند ، از مفاهیم شناخت دارد، کارش را به گونهای مطلوب و رضایت بخش انجام میدهد، نسبت به کودکان هم سن و سال خود علاقمند است ، نسبت به معلومات و مفروضات کشش دارد.
کودکان تیزهوش: پرسش میکند، خیلی دقیق و با توجه میباشد، افکار شگرف و غیر عادی دارد ، استفاده کلامی به خصوص شوخ طبعی برایش لذت بخش است، غالباً در پی مسائل و پیچیدگیهای پنهان و نامعلوم است، باور و اندیشههای سخت و تندی دارد، برای مسلط شدن مفاهیم را یک تا دو بار مرور میکند، عقاید و باورهای ذهنی و ناب منفردی دارد، جلوه مشهود کارهایش نامنظم و شلخته است چرا که سرگرم اندیشههای تندی میباشد، اغلب جمع بزرگ سالان را اولویت قرار میدهد، مفاهیم و مفروضات را تغییر میدهد. برای انجام تست هوش همه این مفاهیم در مرکز هوش نیک اهمیت می یابد.
کودکان تیزهوش اغلب با واژهها خیلی مانوس هستند و این بدان سبب است که آنها رسا و سلیس صحبت میکنند ، ولی امور تحریری آنان پیوسته همانند توانمندی گفتاری و زبانی آنان نمیباشد. مدارس عموماً برای آزمون توانمندیهای منحصر به فرد کودکان به چگونگی و شتاب خلق و فرآوری او دقت میکنند. دلسردی ، عدم پویایی و فراگیری برای گذراندن اوقات حاضر با اندیشههای بیهوده و زاید امکان دارد کودکان تیزهوش را به آهسته عمل کردن هدایت کند ، بدین سبب است این آزمونها مطلوب و مورد اطمینان نمیباشند.
کودک تیزهوش فردی تیز فهم و تیز هوش میباشد که به تکرار بسیار نیازمند نیست و میتواند به هر صورتی مطالب جدید را بفهمد. برای کودک تیز هوش مرور تمرینات و مشقها کسل کننده و امکان دارد به خطاها و لغزشهایی متاثر از بیتوجهی منتهی شود که اکثر بزرگ سالان آن را تصدیق به ضرورت مرور زیادتر میکنند. در صورتی که کودکان تیزهوش خلاقانه در کار فراگیری خود جلو بروند، یا در همان زمان، وهله و گام بعدی مطلع است، امکان دارد به راحتی به سبب خودنگری و خودخواهی یا به موجب بیرون رفتن از خطوط تعیین شده مواخذه شود.
کودکان تیزهوش ، خیلی دقیق و برخوردار از حس بذله گویی فراوان و متفکرانی مبتکر و ذهنی هستند. آنان پیوسته مشغول پرسش و تحقیق هستند. پیوسته مایلند به گفت و گو و توضیح زیادتری بپردازند. اندیشه و باورهای به ظاهر غیر منطقی و احمقانهای عرضه میدهند و لطیفه گوییهای بیمزهای میکنند. به سادگی میشود مشاهده کرد تشریحات دقیق تجزیه شده آنها ، چطور حواس افراد کلاس را به هم میریزد و موجب قبول نشدن میشود.
کودکان تیزهوش برخوردار از نیروی خیال پردازی بسیار و قدرت تسلط فراوانی دارند. فقدان مسئله و کشمکش حقیقی و تقلید و تبعیت از سایرین موجب ناامیدی و بی رغبتی آنان خواهد شد. کودکان تیزهوش غالباً به اشخاص دانا و خردمند تحمل نکردنی و طاقت زا معروف میشوند. دانش همگانی گسترده شگرف و ژرف و قریحه و استعداد بسیاری در مورد برخی از مباحث مورد تمایل خود نشان میدهند.
کودک تیزهوش احتمالاً فکر میکند که مهار و محدود شده یا تنها به سبب این که خواسته خودش باشد توبیخ شده است ، امکان دارد فکر کند برای این که به او علاقمند نیستند خودش را سربار و غریبه بداند. از این که خود واقعیش باشد مغشوش و بی قرار است. اغلب فکر میکند خاص ، شگفت انگیز و منحصر به فرد است بدون آنکه خودش بخواهد این طور باشد.
برای کودک تیزهوش بسیار مشکل است که به سبب به مخاطره نیفتادن آینده خود ، تلاش میکند مسئولیت خود را همگام با تنگناها و انحصارهایی که بزرگسالان برقرار کردهاند اجرا کند ، زیرا این امر احساس تملک کودکان تیزهوش را ضعیف خواهد کرد. برنامههای ناقص و بی باکانه ، زندگی کودکان خلاق را منحل میکند.
پریشانی ، ناکامی ، یاس ، سرخوردگی در نهایت دلیل و اسباب ضعف آنها میشود ، چرا که بایستی از نمونههایی تبعیت کنند و در نهایت عزت نفس و خودباوری آنان تضعیف میشود و پیوسته بایست اندیشهها و صحبتهایش را به گونهای عوض کند تا اطمینان یابد که خودش را پنهان کرده است. او بایست کمتر از میزان تواناییهای خود اقدام کند و با این کار استنباط حقیقی خود را از خویش از دست میدهد. تقویت هوش کودک می تواند توسط والدین شکل گیرد.