با توجه به تک فرزند شدن و همچنین اختلاف سنی در میان کودکان یک خانواده ، دغدغه زیادی در بخش های مالی و پولی برای والدین به وجود آمده است. از یک سو هر آنچه کودک بخواهد تامین می گردد و از سوی دیگر دغدغه تربیت یک کودک راحت طلب و در آسایش ، پدر و مادران اذیت می کند.
اغلب والدین این گفته کارشناسان را شنیده اند که کودکان آموزش پذیری بالایی نسبت به بزرگسالان دارند اما نمی دانند که در زمان کودکی چه چیزهایی را باید به کودک خردسال خود بیاموزند. اجازه دهید با یک مثال توضیح دهیم. مادران و پدران هوشمند می دانند که کودکان آنها راحت تر زبانی غیر از زبان فارسی را یاد می گیرند و در نتیجه آنها با تحقیقات زیاد ، بهترین موسسه و معلم زبان انگلیسی را برای کودک خود شناسایی می کنند. اما هرگز نمی دانند که برای آموزش ارزش پول و آموزش کارهایی که باعث می شود در آینده، کودکشان موفقیت مالی داشته باشند ، چه باید کرد. در واقع نمی دانند که برای آموزش پول به کودکان چه کار کنند.
تحقیقات نشان می دهد هوش مالی کودکان یا استعداد مالی کودکان به صورت مستقیم تابع ۴ بُعد از ۸ بعُد هوش انسان است. یکی از ابعاد نیز به صورت غیر مستقیم تاثیر در رشد هوش مالی کودک خواهد داشت. اما به واقع اغلب آموزش های سنتی دیگر نمی توانند نقشی در زمینه آموزش و تقویت استعداد مالی کودکان داشته باشند. زیرا اغلب مفاهیم بدون نیاز به آموزش و تنها از طریق مشاهده قابل درک می باشند. به عنوان مثال اینکه ما به کودکان بیاموزیم که کالا و هرچیز که والدین تهیه می کنند، در قبال پرداخت پول است، نمی تواند نقش چندانی در تربیت و تقویت هوش مالی کودک داشته باشد. زیرا اگر یکبار به کودک این موضوع گفته شود و او نیز یکبار این اقدام را در فروشگاه مشاهده کند، این امر در ذهن کودک جایگاه سازی می گردد اما رشدی از لحاظ ابعاد هوش مالی در کودک اتفاق نخواهد افتاد.
تحقیقات نشان می دهد اینکه در زمان خرید در فروشگاه اسکناس را نزد کودک ۵ ساله دهیم تا او این پول را به فروشنده پرداخت نماید نیز تنها یک حالت هیجان برای کودک به همراه دارد و نه بیشتر. و همچنین وجود قلکی که پول را برای آموزش پس انداز داخل آن بریزد و بعد از مدتی آن را فراموش کند و یا وقتی تقریبا پر شد آن را بشکند نیز کمکی به مدیریت مالی کودک نمی تواند داشته باشد.
پدران و مادران نقش بسزایی در آینده و موفقیت مالی کودکان دارند اما نه فقط با گذاشتن یک حساب پر از پول برای او و یا خریدن خودرو و خانه لوکس. آنچه مسلم است نقش والدین در آموزش و پروش هوش مالی کودک است و این نقش در سنین بسیار پایین یعنی ۴ تا ۷ سالگی باید انجام شود.
پژوهشگران حوزه کودک در کشورهای پیشرفته دنیا مانند امریکا ، استرالیا و کانادا سرمایه گذاری زیادی جهت شناسایی عوامل تأثیر گذار بر روی هوش مالی کودکان داشته اند و در همین راستا به نتایج و دستاوردهای قابل توجهی دست یافته اند. مرکز هوش کودک نیک ، بعنوان اولین و تنها مرکز تحقیقات هوش مالی کودک ، با مطالعات چندین ساله و ارتباط با موسسات امریکایی و استرالیایی ، اقدام به بومی سازی و استانداردسازی این اقدامات برای کودکان ایرانی نموده است. آموزش پول به کودکان تنها بخشی از آن چیزی است که برای موفقیت و تقویت هوش مالی یک کودک در آینده شغلی و حرفه ای او مورد نیاز است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد تقویت هوش کودک به این صفحه مراجعه نمایید.