در روند بازی تواناییهایی مانند استعداد ، کنجکاوی ، چابکی ، مهارت ، فکر و … در کودک تقویت میشود.
علاوه بر این بازی تقویت فکری کودک را سبب میشود. همچنین کودک در زمان بازی یاد میگیرد به چه نحویی در برابر ناکامیها و مغلوب شدنها مقاومت کند و خودباوری و عزت نفس او حمایت و افزایش یابد.
در بازی کودک فرا میگیرد که قواعد بازی را مراعات کند و حرمت و حق دیگران را حفظ کند. حس خلاقیت ، ابداع ، کشف ، مشارکت در جمع ، کنجکاوی در او تقویت میشود. کودکان در هنگام بازی به تقویت فکر و ذهن خود و تقویت جسمانی خود مشغول میشوند. از طرفی در بعضی مواقع مسائل فکری و عملکردی کودکان را در فرم و پیکرهی بازی حل نمود. در حال حاضر از راه بازی درمانی به برطرف کردن خیلی از مسائل کودکان مبادرت میشود.
پژوهشها بیان کردهاند که کودکان باهوش و کودکان با بهره هوشی کم به یک اندازه در بازیها مشارکت دارند ، با این تفاوت که بازیهای کودکان با بهره هوشی بالا سازمان یافته و بی ثبات میباشد و به بازیهای فردی و ذهنی تمایل زیادتری دارند.
کودکان با بهره هوشی خیلی زیاد تلاش میکنند ابزار و اسباب بازیهای را گزینش کنند که قادر باشد به آنها در خلاقیت و نوآوری کمک کند و از تواناییهای فکری خود استفاده کنند. بازی کودکان با توجه به وقت ، فضا و محیط ، دورهها و سالها ، رسوم و آداب خاص آنها ، موقعیت اجتماعی و اقتصادی و … متفاوت است که فاکتورهای ذکر شده به فرهنگ جامعه مورد نظر بر میگردد.
اسباب بازیها تاثیر به سزایی در زندگی و رشد ذهنی و روانی کودکان دارند. در صورتی که اسباب بازیهای کودکان با توجه و براساس مبانی روان شناسی و مقصودهای پرورشی گزینش شود در زندگی و رشد روحی جسمی و ذهنی کودکان فراوان اثرگذار خواهد بود.
کودکان در زمان بازی ، به خصوص با اسباب بازیهایی که از دیدگاههای ذهنی و پرورشی بهتر قادر خواهند بود به اعمال فکری ، جنبشی و روحی و روانی بپردازند. از دیدگاه روان شناسی باید آگاه بود که گرایش کودکان به بازی و تمایل آنها به اسباب بازی یکی از نشانههای تندرستی عقل و دقت و آگاهی آنها میباشد.
اسباب بازیهای متحرک ، چرا که این اسباب بازیها موجب فزونی تواناییهای حسی و جنبشی کودکان میشوند. به علاوه دقت ، توجه و زیرکی کودکان را بالا میبرد. به کارگیری اسباب بازیهای صدادار و آویزها به فعالیتهای حسی و جنبشی کودک جواب مناسب را میدهد.
اسباب بازیهایی برای جذب دقت و کنجکاوی کودک ، این اسباب بازیها به راحتی تحریکات فکری و تواناییهای ذهنی کودک را معطوف میکند و آنها را ارتقا میبخشد.
اسباب بازیهای محرک برای ایجاد تحرک در کودک ، این اسباب بازیها برای پرورش و تمرین ماهیچهها ، تخلیه انرژی ، حفظ ثبات ، تقویت خودباوری و دستیابی به مهارتهایی برای رهبری موثر است ، همانند اسباب بازیهای که کودک از آن بالا و پایین برود ، اسبابهایی که در کودک حفظ تعادل کند ، اسباب بازیهای غلتانیدنی و کشیدنی و گرفتنی.
وسایلی برای پرورش تواناییهای دستی و تناسب دست و چشم ، مانند صفحههای منفذ دار ، کفش ، نخ و مهره ، اسباب بازیهای جور کردنی و راندنی.
وسایل تفکیکی برای پرورش قوای تشخیصی و تمیزی ، با استفاده از این وسایل کودکان شکلهای هندسی و ریاضی را تشخیص میدهند ، با موضوعات ابعاد ، گنجایش ، اشکال آگاه میگردند و صداها و آواها و رنگها را بررسی میکنند.
وسایل با صدا و کلامی برای پرورش توانایی گفتاری و کلامی کودک ، کتابهای داستان ، نوارهای قصه گو ، عروسکهای آوازخوان و …
وسایل و ابزار سازمان نیافته ، وسایلی که ذکر شد اسباب بازیهای ترتیبی و نظم دادنی بودند ، اشکال دیگری از اسباب بازیها موجود هستند که ترتیبی و منظم نیستند اهمیت شناختی فراوانی دارند و در تقویت و رشد عقلی و ذهنی کودک اثربخشی زیادی دارد.
اسباب بازیهایی برای بازیهای ترسیمی وتصویری ، بازیهای ترسیمی و تصویری موجب تحرکات جنبشی کودک میشود و توجه وکاوش کودک را بر میانگیزاند. مانند آدمکهای ساختگی ، خاک بازی با آب و خمیر مجسمه سازی و …
اسباب بازیهای درست کردنی و چیدنی مشابه مکعبها و چوبهای خانه سازی و لگو.
بازیهای متنوعی برای کودکان موجود است و به گونهای هوش و استعداد او را نمایان میکند. کودک از این راه میآموزد نیازهای خود را در حیطهی درستی بیان کند. با بزرگ شدن کودک تمایل او به بازیهای گروهی زیادتر میشود ، به صورتی که در سن ۶ تا ۱۲ سالگی به تدریج وارد بازیهای همگانی و گروهی میشود. بازی گروهی باعث پرورش تخیل و ذهن و فکر کودک میشود. در خریداری اسباب بازی بایستی دقت لازم را داشت که متناسب با سن و موقعیت او انتخاب گردد.
موضوعات مرتبط :