رابطه بین سن مادر و هوش کودک یکی از موضوعات بحث برانگیز در میان مادرانی است که در سنین بالا اقدام به بارداری می کنند.
سالهاست که موضوع ارتباط سن مادر و هوش فرزندان مورد بحث است و نظرات مختلفی نیز در این زمینه وجود دارد. برخی معتقد هستند هر چقدر مادر در هنگام بارداری و زایمان سن کمتری داشته باشد فرزندان باهوش به دنیا خواهد آورد.
برخی نیز معتقد هستند مادران اگر در سن بالاتر و پخته تری به لحاظ سنی و جسمی باشند فرزندان سالم تر و باهوش تری خواهند داشت. اما در این میان ، کدام نظر درست تر است ؟ این سوالاتی که اغلب افراد علاقه مند به موضوع رابطه سن مادر و هوش کودک به دنبال آن هستند.
آیا یافته های علمی در این خصوص وجود دارد که بتوان بر آن تکیه کرد ؟ از آنجایی که این موضوع اهمیت زیادی دارد و می توان به برخی از سوالات ارتباط سن مادر و هوش کودکان پاسخ داد و از طرفی به سلامت مادر و فرزند نیز منجر خواهد شد ، در این مقاله به توضیح و تفسیر این موضوع خواهیم پرداخت.
مطابق با یافته های پژوهشهای پزشکی و اجتماعی و روانشناختی ، مادرانی که در دهه ۳۰ از زندگی خود فرزندانی را به دنیا می آورند ، احتمال اینکه فرزند آنها باهوش تر باشد بسیار بیشتر از مادرانی است که در دهه ۲۰ یا ۴۰ فرزندی را به دنیا می آورند.
مطالعات زیادی در این خصوص در کشورهای پیشرفته جهان انجام شده است که مطالعاتی که نشان می دهد فرزندان مادرانی که در دهه ۳۰ از زندگی خود آنها را به دنیا آورده اند در انواع آزمونهای هوشی بهتر عمل می کنند.
در گذشته اعتقاد بر این بود که هر چه مادران سن کمتری داشته باشند فرزندان سالم تر و باهوش تری خواهند داشت در حالی که نتایج مطالعات این کشورها چیز دیگری را نشان می دهد. در ادامه به خلاصه یافته ها و دلایل آن امر در این تحقیقات می پردازیم.
سلامت جسمانی مادر از فاکتورهای مهم و اساسی در تولد فرزندی سالم و باهوش است. معمولاً افراد به ویژه زنان در سنین پایین تر ، توجه چندانی به سلامت جسمانی خود ندارند ؛ ولی در سنین بالاتر به دلیل افزایش آگاهی شان در حوزه سلامت جسم و روان ، توجه و رسیدگی بیشتری نسبت به سلامت خود نشان می دهند.از آنجایی که یکی از پیش شرط های سلامت روانی ، داشتن سلامت جسمانی است ؛ پس این مادران به لحاظ روانی نیز وضعیت بهتری نسبت به مادران کم سن تر دارند.
مادرانی که در دهه ۳۰ از زندگی خود صاحب فرزند میشوند معمولاً مادرانی هستند که فرزند آوری را به تاخیر می اندازند تا استقلال مالی و شغلی کسب نمایند. بنابراین فرصت کافی داشته اند تا میزان آگاهی خود از فرزندپروری را افزایش دهند. این موضوع در هوش کودک مهم است.به همین دلیل است که هنگامی که فرزندشان را به دنیا می آورند آگاهانه تر به رشد و پرورش فرزند خود می پردازند. در اکثر اوقات ، آنها کمتر مضطرب هستند و نکات ظریف در محافظت از فرزندان را به دقت رعایت می کنند.
مادرانی که در دهه ۳۰ از زندگی صاحب فرزند میشوند معمولاً منابع توجه بیشتری نسبت به فرزندان خود نشان می دهند. امکانات مناسب بیشتری در اختیار فرزندان خود قرار می دهند که به رشد هوشی آنها کمک می کند. این امکانات برای رشد و تقویت توانایی ادراکی کودکان بسیار مفید است.
یکی دیگر از دلایلی که مادران در دهه ۳۰ ، فرزندان سالم تر و باهوش تری به دنیا می آورند این است که معمولاً زنان در این سن نسبت به سالهای قبل ، رفتارهای پرخطر کمتری را تجربه می کنند. معمولاً زنان در این سن کمتر به مصرف دخانیات یا مشروبات الکلی روی می آورند یا در هنگام بارداری نسبت به سایر سنین ، پرهیز بیشتری از این گونه رفتارها دارند.با توجه به چهار عامل اصلی گفته شده در بالا به خوبی می توان نتیجه گرفت که با دهه ۳۰ از زندگی یکی از طلایی ترین دوران برای فرزندآوری زنان است.
سن والدین در کشورهای توسعه یافته در حال افزایش است و به تعویق افتادن والدین ممکن است ارتباط منفی با توانایی شناختی فرزندان داشته باشد. با این حال، شواهد غیر قطعی در مورد تاثیر سن مادر و پدر وجود دارد. ما توانستهایم با استفاده از روشهایی که ویژگیهای ثابت والدین مشترک بین برادران را در نظر میگیرند، گیجکنندههای مشاهده نشده را کاهش داده یا حذف کنیم. ارتباط بین سن والدین و بهره هوشی (IQ) در بین ۵۶۵۴۳۳ مرد سوئدی (همگروهی های تولد ۱۹۵۱ تا ۱۹۷۶) با بهره هوشی در معاینات سربازی (در سنین ۱۷ تا ۲۰ سال) اندازه گیری شد.
هنگامی که ما روند زمانی IQ را با تنظیم سال تولد محاسبه کردیم، سن پدری پیشرفته هیچ ارتباطی با IQ فرزندان نشان نداد. با این حال، سن مادر بالای ۳۰ سال با بهره هوشی فرزندان رابطه معکوس داشت. به عنوان مثال، سن مادر ۴۰-۴۴ سال با ضریب هوشی فرزندان همراه بود که ۰.۰۷ انحراف معیار کمتر از سنین ۲۵-۲۹ سال مادر بود (۰.۰۰۱ < P).
با این حال، روند ضریب هوشی بیش از حد تأثیر سن را خنثی کرد، زیرا بدون تعدیل سال تولد، سن پیشرفته مادر به طور مثبت با IQ مرتبط بود.اگرچه نتایج تایید کرد که سن مادر با ضریب هوشی فرزندان رابطه منفی دارد، اما این ارتباط به اندازه کافی کم بود که به دلیل روند نمره مثبت تست هوش، به تعویق انداختن والدین شدن منجر به نمرات ضریب هوشی فرزندان بالاتری شد.
موضوع مرتبط
بازی و پرورش هوش کودک و اسباب بازی های مفید برای هوش
تاثیر اسباب بازی در هوش کودکان
راهکارها و روش های تقویت هوش کودک در سالهای مختلف