تقویت هوش نوزاد موضوع اصلی این مقاله است. امیدوارم مادران جدید از این مقاله استفاده کنند. در دهههای گذشته متخصصان عقیده داشتند نوزادان چیز بسیاری را درک نمیکنند و آن چیزی را که دریافت میکنند زمان بسیاری ادامه و ثبات نمییابد.
ولی امروزه آنان همین مطلبی را بیان میدارند که پدران و مادران زمانی دربارهی آن شک و شبهه داشتند؛ نوزادان قادرند مطالب و چیزهایی را بفهمند ، معلومات و مفرضات قابل ملاحظهای را به خاطر بسپارند و قابلیت ذخن و مهارتهای آنان با رشد سن آنان فزونی مییابد.
تواناییهای کلامی و هوشی نوزاد به میزان واژهها و الفاظی که روزانه گوش میدهد وابسته است. بدین جهت برای نوزادان خویش از ۶ ماهگی هنگامی که نوزاد همگام با والدین از تماشا کردن تصاویر کتاب داستان خوشحال میشود ، کتاب خواندن را آغاز کنید. والدین حتی قادرند برای نوزادانی که به دنیا آمدهاند هم کتاب قصه و شعر بگویند ، در واقع اهمیتی ندارد که کودک چه سنی دارد. مطالعه و خواندن کتاب اوقاتی را فراهم میسازد برای بغل کردن نوزاد و ایجاد رابطهی عاطفی با او برای تقویت هوش نوزاد مفید است.
مطالعه کتاب قصه و شعر برای نوزاد به ، به وجود آوردن واژههای تازه و ترغیب ذهن و تخیل آنان یاری میرساند و توانایی ایجاد رابطه را در نوزادان و نوپایان رشد و توسعه میدهد. در واقع هر اندازه زیادتر با نوزاد خود از اوایل تولد سخن بگویید ، در ارتقا و نموی هوش و ذهن نوزاد سودمند و اثرگذار خواهد بود.
تسلط در گفتار و تحریک ذهن کودک به اندازه سخنانی که نوزاد درطی روز گوش میدهد و میشنود رابطهی مستقیمی دارد به علاوه سخن گفتن با نوزادان به آنان مدد میرساند تا بهتر و راحتتر معنی واژهها را بیاموزند و معنای آنان را بفهمند.
در ماههای نخست همان گونه که نوزاد به سخنان و حرفهای شما گوش میدهد در واقع به لحن و آهنگ صدا توجه زیادتری دارد تا معنا و مفهوم واژهها ، از این رو هنگامی که قصد دارید برای کودکان داستان و شعر بگویید هر نوع لحن و آوا و ریتمی را بیازمایید تا ذهن نوزاد را فعال و تحریک سازید.
نوزادان امکان دارد جذی تصاویر رنگی و شاد درون کتابهای قصه و نقاشیها شوند از این رو تا آنجایی قادرید از کتابهای قصه و نقاشی با تصاویر چشم نواز و برجسته و یا از کتابهایی که عکسهای رنگی و شاد متنوعی دارند بهره بگیرید. این گونه عکسهایی مغز نوزاد را تحریک میکند و در بروز عواطف و هیجانات او نقش به سزایی دارد.
نوزادان در این وضعیت عواطف و هیجانات خود را با جیغ و غلغله و یا کتاب را به طرف دهان بردن و یا تکه تکه کردن آن بروز میدهند. بدین علت به پدران و مادران توصیه میشود از کتابهای قصه که جلد ضخیم مقوایی دارند را خریداری نمایند.
راهکار دوم برای پرورش ذهن نوزاد و تقویت هوش نوزاد بازی و تحرک نوزاد است. بازی و تحرک بایستی به شکلی باشد که نوزاد یاد بگیرد چطور رفته رفته از ذهن و قوای مدرکه خود برای شناخت و آگاهی از فضای پیرامون بهره بگیرد.
طبیعتاً نوزادان به سوی اشیا و اسباب رنگی و شاد نظرش بیشتر جلب میشود بایستی سرگرمی و بازی و تحرکاتی را برای آنان گزینش نمایید که آنان زودتر و خوبتر فضای پیرامونی نزدیک خود را کنکاش کنند و آنگاه اندک اندک به یافتن و واکاوی محیط دورتر بپردازند.
دقت و توجه و کنکاش برای کشف چیزهای جدید در این دوران امری فطری است و تا زمانی که پدر و مادر در زمان کنجکاوی و اکتشاف و تحرک آنان مراقب باشند ، آنان صدمه و آسیبی نخواهند دید به علاوه ذهن آنان فعالتر خواهد شد. نکات ظریف فراوانی را میتوان در جوار بازی و سرگرمی به عنوان یک مطلب تعلیمی به کودکان آموزش و یاد داد.
ورزش صدا: اقدام و عملی است که پدران و مادران زیادی آن را اجرا میکنند بی آنکه متوجه شوند این عمل چه اندازه برای نوزاد سودمند و اثربخش است. اغلب پدران و مادران در زمان غذا دادن به نوزاد یا تعویض پوشک و یا حمام رفتن با نوزادان خود صحبت میکنند .
این امر به نوزاد مدد میرساند تا متوجه لحن و اهنگ اصوات والدین خود شود و یا این که مداوم نام او را بخوانید اوایل نوزاد به صدای شما واکنشی نشان نمیدهد اما اندک اندک هر وقت نام او را صدا میزنید واکنش نشان خواهد داد.
ورزش بینایی: تعدادی وسایل بازی با رنگ و شکل براق و روشن و شاد برای نوزاد تهیه کنید آنگاه خواهید فهمید هر زمان نوزاد با این وسایل بازی میکند شاد میشود و به هیجان میآید. به منظور رشد و ارتقای حس بینایی ، کتاب داستان و کتاب نقاشی با تصاویر رنگی متنوع تهیه نمایید این امر حس بینایی آنان را تحریک میکند.
ورزش لمسی: این عمل دربرگیرنده دست زدن و لمس اشکال گوناگون وسایل بازی به وسیله نوزاد است. نوزاد بدین طریق فرق میان سطح برجسته ، زبر و نرم را میفهمد. در این وهله برای قوت ماهیچههای دست و پا و گردن نوزاد ، قادر هستید که به آهستگی پا و دست نوزاد را تکان دهید یا به نرمی وسایل بازی رنگارنگ را در برابر چشمانش جابهجا و حرکت دهید به طوری نوزاد گردن و سر خود را به طرف دستان شما بچرخاند و تکان دهد.
آنچه در مرکز هوش نیک در زمینه تست هوش انجام می شود، تست هوش کودک ۴ ساله ، تست هوش کودک ۵ سال تا ۱۳ سال می باشد.
هر چند حول و حوش ۷۰ درصد از هوش به واسطه عوامل ارثی تعیین می شود ؛ ولی با این حال نمی توان عوامل محیطی را نادیده گرفت. زیرا این عوامل محیطی هستند که تعیین می کند چند درصد از توانایی های ذاتی و به ارث رسیده فرصت بروز پیدا کنند. بنابراین ، هر کاری کنیم باز هم به اثر غیر قابل انکار محیط باید اعتراف کنیم.
با توجه به اینکه در هر سن و موقعیتی باید یکسری از اقدامات برای تقویت هوش کودکان انجام شود در مقالات قبلی به اقداماتی که قبل از تولد کودک و در دوران جنینی باید انجام گیرد اشاره کردیم. اینها جهت تقویت هوش نوزاد مهم است.
در این مقاله قصد داریم به اقداماتی که در دوران نوزادی یا چند ماه اول تولد که معمولاً تا شش ماهگی است بپردازیم. با این مقاله همراه باشید تا با اقدامات مناسبی که باید در این بازه زمانی انجام دهید آشنا شوید.
همواره شنیده ایم که هیچ شیری سالم تر از شیر مادر نیست و هیچ تغذیه ای برای نوزادان به اندازه شیر مادر اهمیت ندارد. دقیقاً در مسئله هوش و تقویت توانایی های هوشی نیز این مسئله اهمیت پیدا می کند.
تحقیقات بسیار زیادی در این زمینه انجام شده و هوش کودکانی که با شیر مادر تغذیه شده اند و کودکانی که با شیری غیر از شیر مادر تغذیه شده اند مورد مقایسه قرار گرفته است. اکثر این تحقیقات به این نتیجه رسیده اند که کودکانی که با شیر مادر تغذیه شده اند در بسیاری از توانایی های ذهنی و مغزی از جمله هوش بهتر از سایر کودکان عمل کرده اند.
می توانیم دلیل این یافته ها را این گونه تببین کنیم که تغذیه با شیر مادر می تواند سلامت جسمی را بیشتر از سایر تغذیه ها تقویت کند و هر چقدر سلامت جسمی بیشتر باشد سلامت روانی ، ذهنی و عملکردهای ذهنی بهتری خواهیم داشت. این موضوع برای تقویت هوش نوزاد اساسی است.
ممکن است برخی از مادران پس از تولد فرزندشان دچار افسردگی پس از زایمان شوند. ابتلای مادر به افسردگی یا سایر بیمارها و مشکلات روانی می تواند یکی از موانع رشد هوشی و شناختی کودکان باشد و برای تقویت هوش نوزاد است.
علت این امر نیز این است که مادران زمانی که مبتلا به این بیمارها می شوند زمان کمتری را برای فرزندان خود اختصاص می دهند یا زمان کمی در دسترس آنها هستند و ارتباط عاطفی که لازمه رشد هوشی و شناختی است کودکان است و از ضروریات این دوران است که باید در روزهای اولیه و سالهای اولیه زندگی وجود داشته باشد هرگز شکل نمی گیرد و می تواند اثرات دائمی بر توانایی های هوشی و ذهنی کودکان داشته باشد.
بهتر است اگر نشانه های این دسته از اختلالات را دارید هر چه سریع تر برای درمان آنها اقدام کنید.
یکی از عواملی که می تواند توانایی هوشی کودکان را تحت تأثیر قرار دهد غنای کافی شیر مادر از نظر مواد مغذی است. مواد غذایی که مادران تغذیه می کنند به صورت مستقیم بر کیفیت شیر آنها تأثیر می گذارد که همانطور که در موردهای بالا گفته شد شیر مادر از تغذیه های بسیار مهم در دوران نوزادی است.
بنابراین مادرانی که نوزادانی را دارند ولی تغذیه سالم و کافی یا مناسبی ندارند به صورت غیر مستقیم می تواند بر سلامت جسمی و روانی و هوشی فرزند آنها تأثیر گذاشته باشد. به همین دلیل توصیه می شود مادرانی که فرزند شیرخوار دارند از انواع مواد غذایی مانند گوشتها ، سبزیجات ، تخم مرغ و میوه ها استفاده کنند.
تحقیقات و پژوهشهای مختلفی که در کشورها مختلف انجام شده به این نتیجه رسیده است که کودکانی که تحریکات حسی زیادی داشته اند از هوش بالاتری نیز برخوردار هستند. می توان تحریکات حسی را با ماساژ دادن بدن نوزادان ایجاد کرد.
بهتر است نوزادان خود را در طول روز به مدت چند دقیقه ماساژ دهید. داشتن تحریکات حسی که از طریق ماساژ دادن بدن نوزادان می توانید بهترین تحریکات را ایجاد کنید به تقویت توانایی های هوشی و ذهنی آنها کمک بسیاری کنید.
این موارد شما والدین را در امر تقویت هوش نوزاد کمک و پشتیبانی می نماید.
موضوعات مرتبط :
1 دیدگاه
[…] راهکارهای اساسی تقویت هوش نوزاد | راهکارهای پرورش و رشد… […]