آموزش خلاقیت به کودکان موضوع این مطلب آموزشی است. سن مناسب برای آموزش خلاقیت به کودکان و همچنین روش های پرورش خلاقیت به کودکان موضوع این مقاله است.
سن مناسب پرورش تفکر خلاقانه در کودکان
نظر به اینکه بچه ها قبل از سنین ۵ سالگی از دقت و مرکزگرایی اندک تری برخوردار هستند ، پرورش و افزایش نوآوری و خلاقیت در اغلب بچه ها از سنین بعد از ۵ سالگی شروع می گردد ، ولی بچه های نوآور و مبتکری هم وجود دارند که از سنین دو سالگی قادرند اقدامات و فعالیت های ابتکارآمیزی را اجرا و عملی نمایند و مسلماً از ضریب هوشی زیادتری هم در مقایسه با دیگر کودکان برخوردارند. از این رو پدر و مادر پس از سنین ۵ سالگی با فراگرفتن راهکارها و روش های گوناگون قادرند که خوشبین باشند که خلاقیت در فرزندانشان رشد و تکامل یابد.
برای استفاده از روش های پرورش خلاقیت کودکان ، خوب است بدانید ، علی رغم اندیشه های اغلب پدران و مادران در مورد اینکه به منظور پرورش و تقویت خلاقیت و نوآوری در بچه ها شرایط خاص و یا وضعیت مالی خوب احتیاج است ، در این جهت تنها ضروریست بچه ها در مورد ابزار و وسایل حاضر در جو و فضای اطراف خویش داده ها و معلومات متناسب و بسنده ای را داشته باشند و یا آن چیزی که توجه و نظر آن ها را جلب و ذهن آنان را فعال و برانگیخته ساخته است را در دسترس آنان قرار داد. آنگاه پدر و مادر قادرند چگونگی کاربرد و مصرف های متعدد و گوناگون از ابزار و اسباب را به آنان بیاموزند.
روش های پرورش خلاقیت و تخیل کودکان
والدین می بایست مطلع باشند که بچه ها از سنین ۳ تا ۵ سالگی پندارگرا و تخیل گرا می شوند. شماری از پدران و مادران در رویارویی با خیالبافی و خیالبندی های فرزندان خود آشفته خاطر می گردند. در حالی که این حالت و ویژگی در پروسه نمو و پرورش آنان امری عادی و نهادین می باشد. از این رو توصیه می شود به پندارها و خیالاتی که بچه ها بیان می کنند گوش بسپارید و با مطرح کردن پرسش هایی در این خصوص اندیشه و تخیلات آنان را جهت دهی و رشد دهید.
در حالات فراوانی پدران و مادرانی که از بی طاقتی ، درماندگی و بی اشتیاقی فرزندان خود شکایت دارند ، در حقیقت حاصل و برآیند بی مبالاتی خویش را در ارتباط با تصورات و خیال پردازی های آنان مشاهده می کنند. در صورتی که خانواده در مورد خیال پردازی های بچه ها برخورد مناسب و به جایی داشته باشند و آنان را ترغیب به انجام امور و اعمال ابتکارآمیز و ابداعی و تصویرسازی ذهنی نمایند ، بچه ها خودشان راهکارها و پاسخ هایی به منظور گذراندن اوقات روزانه خود می یابند.
روش های آموزش خلاقیت و زمینه های رشد و تقویت تفکر خلاق در کودکان
تمام بچه ها با مهارت و با استعداد و باهوش متولد می شوند و از توان و استعداد خلاق بودن برخوردارند ولی این خانواده می باشد که در بعضی موارد با سهل انگاری و قاطع نبودن در این امر از ظهور و تجلی آن در فرزندان خود جلوگیری می نماید. برای آموزش خلاقیت به کودکان ، پرورش خودباوری و عزت نفس در کودکان ، ترغیب آنان جهت جدیت و پایداری در کارها ، تقویت محرک های بیرونی و پیرامونی ، مشخص نمودن مقاصد و آرمان ها ، خطرپذیری معقول و هوشیارانه ، توانایی تغییر پذیری و کوشش در جهت تقویت و مرکزگرایی و مهارت ها و بهره هوشی فرزندان ، از آن میان شیوه ها و تدابیری می باشد که بچه ها به منظور پرورش و تقویت خلاقیت خود به آن ها احتیاج خواهند داشت.
راهکارها و روش های پرورش خلاقیت در کودکان
- در صورتی که تمایل دارید خلاقیت را در فرزندان خود رشد و تقویت نمایید ، جواب و راهکار پرسش های فرزندان خود را به طور کامل بازگو ننمایید و به آنان فرصت دهید تا خودشان در مورد جواب سوالات و راهکارهای موجود تفکر نمایند و تنها به یک جواب راضی و متقاعد نگردند. درصدد آن نباشید پاسخ پرسش های فرزندان خود را آنی و فوری و با توضیح کامل بازگو نمایید. ضروریست بعد از بروز و ظهور خلاقیت بچه ها ، آنان را زیرنظر بگیرید چرا که هوش عاطفی و هوشمندی و تحرک آنان تاثیر بسیاری در ظهور و نمود خلاقیت بهره ور و کارآ در کودکان دارد. در بعضی مواقع امکان دارد فرزند شما خلق باشد ولی به فعالیت و امور خطیر و ترسناک مشغول گردد. از این رو بچه ها می بایست بعد از ظهور و نمود خلاقیت ، اندیشه ها و ایده های خود را اجرایی و عملی سازند و مورد سنجش قرار گیرند تا پدر و مادر اطمینان حاصل نمایند که فرزندشان به فعالیت ها و امور خطیر و هولناک دست نخواهد زد.
- تجسس و تعمق بچه ها را در جهت پاسخ دادن ترغیب نمایید. برای پرورش خلاقیت در کودکان ، یکی از هوشمندانه ترین شیوه های جوابگویی به بچه ها آن است که نظرات آنان را جویا شوید و آنان را مشارکت دهید.
- برای استفاده از روش های پرورش خلاقیت در کودکان ، ابتکار و نوآوری فرزندتان را با پاره ای از وسایل و اسباب بازی های کارخانه ای محدود نسازید. اسباب بازی برای کودکان می توانند بسیار خوب باشند ولی بچه ها زمانی که تمام تجهیزات و اسباب بازی های مختلف برای آنان مهیا گردد قادر نخواهند بود از ابتکار و نوآوری و تصوراتشان به خوبی بهره بگیرند ، چرا که این نوع تجهیزات آماده و کارخانه ای مجال اندیشیدن و نوآوری را از آنان خواهد گرفت.
- به عقاید و اندیشه های گوناگون کودکان احترام نهید. با بیان اینکه این نیز شیوه و راهکار مطلوب و مفیدی در جهت دید و نظر نسبت به مسائل است آنان را تشویق نمایید. گفت و گو و مبادله ی اندیشه و نظرات و نویابی های فرزندان را تحریک و ترغیب نمایید.
- از شرمسار نمودن و هراسان نمودن بچه هایی که از شیوه امتحان و آزمایش از موضوعات و تجربه های مختلف بهره گرفته اند ، اجتناب نمایید. هر اقدام و خطر عقلایی را که به نوآوری و ابتکار منتهی می گردد را ترغیب نمایید. همچنین همواره به یاد داشته باشید که اخطارها و گوشزدهای پی در پی نه فقط کودکان را می هراساند به علاوه آنان را از انکشاف موقعیت و فضای پیرامونی و به دست آوردن تجربه های مختلف عقب می اندازد.
- هرگز کارها و فعالیت های فرزندتان را اجرا و تمام نکنید. از تصحیح و کامل نمودن کارها و امور بچه ها بدین منظور که تمام و کمال و بی عیب باشد اجتناب کنید. به آن چیزی که فرزندتان در طی پروسه اجرای فعالیت و امور آموخته است احترام نهید. برای پرورش خلاقیت به کودکان ، به یاد داشته باشید پروسه ی اجرای برنامه ها از حاصل و پیامد پایانی آن بااهمیت تر است.
- با بیان فازها و گام ها و نحوه ی بازی ، کار را برای بچه ها ساده سازید ولی به آنان تحمیل نکنید چطور بازی و فعالیت داشته باشند. برای استفاده از روش های پرورش خلاقیت در کودکان ، در طی بازی به صحبت های فرزندتان گوش بسپارید. بازی و سرگرمی می بایست فعالیتی دو نفره میان والدین و بچه ها باشد نه کار و عملی که شما مدیر و رئیس آن باشید. همواره فعالیت ها و بازی هایی را اجرا نمایید که قادرند پاسخ ها و شیوه های گوناگونی را در برداشته باشند. بازی با واژه ها ، یافتن لغات و واژه های هم معنی و متقابل و یا یافتن ویژگی های همسان در چیزهای گوناگون ژیمناستیک فکری خوبی برای کودکان به حساب می آیند.
- برای آموزش خلاقیت به کودکان ، یک فضا و محیط ایمن و آسوده به منظور ریخت و پاش فرزندان خود مهیا سازید که بچه ها در آن قادر باشند به راحتی از هر ابزار و تجهیزاتی بهره بگیرند و تمام قوه تخیل و نوآوری و نویابی خود را بروز دهند.
- آموزش خلاقیت به کودکان ، پس از مشاهده هر جدیت و کوششی از سوی بچه ها به آنان جایزه دهید. اهمیتی ندارد چه اندازه در ابداع و یا تجسم اندیشه های خود کامل و پیروز و کارآمد عمل کرده اند. خنده و محبت و اعتنا به آنان و جملات مهرآمیز و رفتار دوستانه عالی ترین جایزه برای بچه ها می باشد.
- مطالعه کتاب و قصه گویی را برای کودکان برنامه ریزی نمایید و به آنان هم مجال و فرصت دهید تا در این قصه سرایی مشارکت نمایند. روش های آموزش خلاقیت در کودکان ، به چگونگی قصه گویی آنان انتقاد و عیب جویی نکنید و با رغبت به آنان گوش بسپارید تا آنان نیز با اشتیاق و نشاط زیادتری قصه گویی را ادامه دهند و قوه تخیل خود را به کارگیرند.
- آموزش خلاقیت در کودکان ،کاردستی ها افزون بر تقویت توانایی های جسمی بچه ها به پرورش خلاقیت آنان هم مدد خواهد رساند. نقاشی نیز ساده ترین شیوه بروز تصورات و تخیلات کودکان می باشد از این رو به نقاشی های آنان دقت زیادی داشته باشید. موزیک و نواختن ساز هم یکی از شیوه های نمایش و ظهور احساسات و تصورات باطنی بچه ها می باشد که هر یک از این فعالیت ها در تقویت و بروز خلاقیت کودکان تاثیر به سزایی خواهد داشت.
- قیاس نمودن و سنجش بچه ها با سایر همسالان موجب بی توجهی به توانایی ها و قابلیت های آنان و لطمه به عواطف و استعداد و نوآوری های آنان می شود. برای آموزش خلاقیت در کودکان ، از مقایسه کردن فرزندان خود با دیگر همسالان اجتناب نمایید.
- از جملات مایوس کننده بپرهیزید. دیدگاه ها و چشم اندازهای بر پایه ی داوری و دستور ، آزمایش ها و مهارت های خلاقانه کودکان را زیر سوال خواهد برد. از جملات همانند ، نبایست اینطور این کار را انجام بدهی من برایت آن را اصلاح و کامل میکنم ، بپرهیزید.
- در آموزش خلاقیت در کودکان و پرورش خلاقیت در کودکان ، در صورتی که تنها بر یکی از توانایی ها و قابلیت های فرزندتان زوم نمایید ، از شناسای سایر قابلیت ها و مهارت ها و نبوغ آنان بازمی مانید. با فکر روشن و گشاده ای فرزندان خود را مورد ارزیابی قرار دهید و به کودکان فرصت و اجازه ، اختیار و گزینش دهید تا به منظور دست یافتن به تفکر خلاق و آزاد ترغیب گردند.
امیدوارم روش های پرورش خلاقیت در کودکان و روش های آموزش خلاقیت در کودکان که در بالا به آنها اشاره شد، مفید باشد.
موضوعات مرتبط :
5 Comments
سپاس از این مطالبتون درباره روش های پرورش خلاقیت کودک.
عالی هست
ممنون از توجه شما والد مسئول
برای بزرگسالان هم روشی دارید؟
سلام.
پسر من قوه تخیل خیلی بالایی داره و این باعث شده بیشتر مواقع بترسه.
از چیزهایی که تو ذهنش میسازه میترسه
این طبیعیه؟
بهتر است موضوعاتی برای پرورش خلاقیت در کودک بپردازید تا کمتر مجال چنین ذهنیتی پیدا کند.