چنان که به نظر میآید اختلال ADHD در کودکان حاکی از نقص و کاستی ، نامفهوم و نا مشخص بودن نظام شبکهی عصبی اصلی و مرکزی میباشد.
نخستین پرسشی که پدران و مادران امکان دارد جویا شوند آن است که به چه علت بچهها مبتلا و گرفتار این اختلال و عارضه میگردند که در بعضی مواقع با پیش بینیها و تصورات اشتباه به این پرسش جواب میدهند ، به طور نمونه تعلیم و تادیب اشتباه و یا ملاطفت و مهربانی و اختیار عمل غیر عادی و زیاده از حد و یا انجام دادن کارها و امورات آنان و یا اندیشیدن و انتخاب در عوض آنان به سبب دلهره و واهمه از صدمه زدن به خودشان را سبب بروز اختلال بیش فعالی به حساب میآورند. اما تا به حال اصلاً سند و تاییدی که ارائه شود که فاکتورها و عناصر اجتماعی و شیوههای تعلیمی و تادیبی موجب ایجاد این اختلال میباشند ثابت و عرضه نگردیده است.
فاکتورها و مولفههای و و فضای پیرامونی همانند استعمال دخانیات و مشروبات در زمان بارداری مادر امکان دارد نسبت و وابستگیهایی با به وجود آمدن این اختلال در کودکان داشته باشد همچنین فشارهای عصبی و نگرانی در زمان بارداری هم قادر است یک علت بیش فعالی در بچهها شود.
مسموم شدن و خوردن زهر و تنفس مواد سربی هم یکی از علل ایجاد بیش فعالی در کودکان میباشند. آسیب و ضربه و عارضههای مغزی و مغایرتهای بنیادی ، یکی از نظریههای ابتدایی ابتلا به این اختلال میباشد. بچههایی که گرفتار آسیبها و ضربههای مغزی میگردند بعضی مواقع نشانههایی همانند عارضه بیش فعالی را نمایان میسازند که مسلماً نسبت اندکی از این کودکان گرفتار به این عارضه ، زمینهی صدمه و آسیب به سر و مغز متاثر از این مساله را دارند.
بخش قدامی مغز وظیفه مدیریت اندیشیدن ، عمل و کنش و عواطف میباشد و در برهان و برطرف نمودن پرسشها و مشکلات کمکمان میکند. بخشی از جلویمغز که عیناً عقب سر جای دارد ، زیادتر از دیگر قسمتها در داوری ، عمل و کنش و اندیشه تاثیر دارد. این بخش جلویی مغز در نسبت و میزان اندکی از بچههای که دارای عارضه بیش فعالی کم تمرکزی و بیدقتی میباشند ۱۰ % کمتر از کودکان عادی میباشد. به علاوه تحقیقات صورت گرفته بر روی کارکرد ذهن و مغز این بچهها ، آشکار ساخته است که بخشهایی از مغز این نوع از بچهها که کنترل برانگیزانندههای فضای پیرامونی و خارجی را اداره میکنند اندکتر از میزان عادی و طبیعی عمل میکنند.
عارضه یا اختلال ADHD در کودکان و کم تمرکزی ، معمولاً در اشخاص یک خانواده نزدیکان و اقوام مشاهده میگردد که بیشتر کارشناسان دلیل آن را فاکتورهای وراثتی و زیستی عنوان کردهاند. در حال حاضر هم میشود با بررسی بر روی عناصر ژنتیکی ، شانس و احتمال بروز و ایجاد آن را در بچههای نوپا معلوم ساخت. اختلال تعادل شیمیایی ـ تحریکی نورونها که از سلولهای خویش مادهای تراوش میکنند که در تفکر ، نگه داری و سازمان دهی و تفسیر تحریکات ورودی ، فراوان بااهمیت میباشند.
یکی از این مادهها دوپامین میباشد که ترشح این مواد در بچههای مبتلا به این عارضه به گونهای غیر عادی کمتر میباشد. تعدادی از پژوهشگران تصور میکنند که بیدقتی و بیتوجهی این دسته از کودکان به سبب پایین بودن این مواد در مغز میباشد. یکی دیگر از مواد تراوشی نورونها که در این دسته از کودکان مهم است ماده استیل کولین میباشد که در اندیشیدن ، دقت ، بیداری مغز ، فهم ، برهان و داوری تاثیر دارد و در این نوع از کودکان میزان آن غیرعادی و غیر نرمال میباشد.
اختلال بیش فعالی با رویدادهای نزدیک متولد شدن کودک و تغذیه ناقص پیشرس ارتباط دارد. ظهو و ایجاد آن در پدر و مادر و برادر و خواهر فرد فزونی مییابد و مقیاس همزمانی آن در کودکان همزاد یک تخمکی زیادتر از کودکان دو قلوی دو تخمکی میباشد.
به طور کلی تاثیر وراثت در ایجاد این اختلال فراوان برجسته و با اهمیت میباشد. این دسته از بچهها از حیث اخلاق و منش مضطرب و برای اطرافیان مزاحمت و اذیت ایجاد میکنند.
موضوع مرتبط :
راهکارهای درمان بیش فعالی ADHD
سن تشخیص بیش فعالی ADHD چه سنی است؟
2 Comments
سلام روزتون خوش
ADHD یه بیماری به حساب میاد؟
دلایل بیش فعالی چیه در اصل ؟