عوامل موثر بر رشد شخصیت کودک و همچنین نقش والدین بر شخصیت کودک از جمله مواردی است که در این مقاله آموزشی به والدین آموزش می دهیم.
یکی از کلیدی ترین فاکتورها برای رشد شخصیت کودک، جهت محقق ساختن توانایی های بالقوه کودک تندرستی و سلامتی اوست که وی را در نیل به مقاصد و حل مسائل و مشکلات یاری می کند. فرد بیماری که تنها به دنبال برآورده کردن احتیاجات اولیه خویش باشد ارضای احتیاجات برتر و بزرگتر برای وی دشوار می شود. در زمان مبتلا شدن کودک به بیماری ، وی بر روی جسم و ذهن خود کنترلی نخواهد داشت و به دنبال آن اندیشیدن ، اطمینان و خودباوری در وی ضعیف و کم می شود.
دومین عامل بر رشد شخصیت کودک را می توانیم نشاط و شادی بیان کنیم. بچه های بانشاط و خشنود به سادگی بر ناکامی ها و موانع چیره می شوند و آسان تر به اشخاص و محرک های تازه نزدیک می شوند و علاقمندند تا آن ها را امتحان کنند.
سطح معلومات و تجربه و مهارت پدر و مادر نقش قابل ملاحظه ای بر روند رشد شخصیت کودک دارد. پدر و مادر با مهارت تر و با تجربه تر احتیاجات و مسائل و رخدادهای هر برهه را دوراندیشی نموده و با برنامه ریزی صحیح به فرزند خود یاری می رسانند. با تحولات وضعیت زندگی یعنی همراه با مدرن شدن و صنعتی شدن امکان دارد الگوهای سنتی و قدیمی تربیتی و روش زندگی قدیمی ، در هماهنگی و سازگاری با وضعیت تازه و مدرن مشکلاتی ایجاد کنند. یکی از راهکارهای رفع این مسائل و مشکلات و هماهنگی و مطابقت الگوهای جدید با الگوهای قدیمی ، یادگیری مهارت های فرزندپروری و تربیتی می باشد.
همان گونه که پیش از این ذکر شد بچه ها طبع و خلق های مختلفی دارند. بدین سبب آگاهی و شناخت پدر و مادر از این مسئله جهت رشد شخصیت کودک و به دست آوردن اطلاعات و مهارت های کافی و ضروری در این زمینه ، موثر خواهد بود.
طرز برخورد و نحوه رفتار دیگران در رابطه با کودک ، به خصوص در جامعه سنتی و قدیمی متاثر از جنسیت اوست. کودک از آغاز تولد زیر فشارهای اجتماعی قوی هستند تا قادر شوند با مدل و الگوهای ویژه مقبول مرتبط فرهنگی با جنسیت خود تطابق و سازگاری پیدا کنند. جنسیت بر روی شیوه و تسریع حصول مهارت ها در کودکان نیز اثرگذاری مستقیمی دارد. از سوی دیگر ، مراحل گوناگون رشد و بلوغ دختران و پسران با یکدیگر فرق خواهد داشت.
به سبب تجربه کمتر پدر و مادر در خصوص پرورش و رشد کودکان نخست علاقه به دخالت ، مقید کردن ، الزام و شدت بروز واکنش درباره به فرزند نخست در مقایسه با سایر فرزندان زیادتر خواهد بود. فرزندان نخست بهتر و سریع تر از بچه های بعدی به وسیله بزرگترها مورد پذیرش قرار می گیرند و بدین علت پیش بینی می شود که متعهدتر بوده و قابلیت بالایی جهت قبول نقش های اصلی مدیریت و رهبری داشته باشد. تعداد فرزندان یک خانواده هم بر روی رشد کودک نقش دارد. به طور مثال ، بچه های ضعیف و بیمار تقلا و توجه زیادتری از طرف پدر و مادر به سمت خود متمایل می سازند از این رو مدل شخصیتی وابسته و تابعی کسب می کنند.
زمانی که میزان درآمد خانواده به میزان کافی باشد ، پدر و مادر گرفتار مسائل فراوانی نبوده و امکانات بهتر و فراوان تری در مواجهه با موانع و مشکلات در دست خواهند داشت. بدین علت به راحتی قادرند جهت رشد و تربیت و تعلیم همه فرزندان خود هزینه لازم را تقبل کنند. از امکانات و منابع مادی دیگر می توان به مسکن ، شماره اتاق ها ، امکانات و منابع تفریحی و سرگرمی اشاره کرد.
دستگاه های پشتیبانی معلومات و شناخت خانواده را بالا برده و منبع های جایگزین به آنان ارائه می دهد. از جهتی دیگر ارتباطات اجتماعی و همزیستی را افزایش خواهد داد. علاوه بر این از اضطراب و فشار روانی بر روی خانواده می کاهد.
مهم ترین و اصلی ترین نقش و مسئولیت و نقش والدین در رشد شخصیت کودک و برآورده ساختن احتیاجات کودک در یک فضا و محیط سالم ، آرام و شاد و دوستانه است که نه فقط به کودکان چه بسا که به تمام افراد خانواده این فرصت را خواهد داد تا احتیاجات حقیقی و اساسی خود را ارضا کنند.
احتیاجات اعضای خانواده بر این پایه اند:
احتیاجات ابتدائی و جسمانی (خوراک ، پوشاک ، مسکن ، امنیت)
احتیاج به ایجاد ارتباطات عاطفی و دوستانه و صمیمی
احتیاج به حامی و پشتیبان
4 Comments
سلام
با تشکر از موسسه خوبتون، مخصوصا آقای دکتر شریعتی
من و همسرم تمام تلاشمون میکنیم که تمام راهکارها و حرف های شما را اجرا و عملی کنیم.
من اولش تست تلفنی قبول نداشتم ولی بعد انام صحبتا متوجه شدم چقدر خوبه. انشاالله بعد این بحران حضوری برسیم خدمتتون.
خوشحالیم که رضایت داشتید
آیا چند تربیتی والدین هم تو رشد شخصیت تاثیر داره؟؟؟
عوامل موثر در رشد شخصیت کودک ، تشکیل شده از شخصیت والدین است. قطعا تاثیر گذار خواهد بود.