شناخت ، جایگزینی و نقل شایستگیها و اصول اخلاقی ، اساس و بنیان هوش اخلاقی میباشد.
خانواده نخستین و اصلیترین محیط برای هدایت و سرایت شایستگیها و معیارهای اخلاقی در کودکان میباشد. خانواده محل آرامش و مکانی امن است ، محلی که کودکان در آن محیط از پشتیبانی بی چون و چرای والدین برخوردار میشوند. مسلماً خانوادهای دارای سلامت روانی است که شایستگیها و فضیلتهای اخلاقی در آن تعلیم داده میشود و در طی زمان در کودکان نهادینه شود. والدینی که خودشان از لحاظ شایستگیها و معیارهای اخلاقی بالا هستند ، معیارهای اخلاقی را در طی بزرگ شدن کودکان به آنان آموزش میدهند و کودکان هم این فضیلتها را با خود به اجتماع برده و با آنها حیات و معیشت خود را تداوم میبخشند.
در زمان آموزش این معیارهای ارزشمند در صورتی که ناشکیبایی ، خشم و یا مسائل خصوصی خود را در آموزش مداخله دهیم هیچگاه پیروز نخواهیم شد و به غیر از اتلاف زمان راه به جایی نخواهیم برد . پیش از هر امری بایستی عمل صحیح و اشتباه را به روشنی برای کودکان شرح دهیم و او بایستی از پیامدهای اقدامات اشتباه آگاه گردد.
به منظور این که کودکان را با اصول اخلاقی آشنا سازیم ، موقعیتهای زیادی در زندگی روزانه پیش میآید. برای بهبود و ترقی هوش اخلاقی کودکان خوب است زمان اجرا کردن این فضیلتها و شایستگیها با او همگام شویم . انجام دادن و همراهی با کودکان اثر بخشتر از تفسیر و توصیف کردن اصول و شایستگیهای اخلاقی میباشد. با این عمل کودکان مطیع و بدون واکنش نبوده و تنها به گونهی یک نظارهگر رفتار نمیکنند.
هوش اخلاقی در برگیرنده هفت پایهی اخلاقی میباشد که به کودکان مدد میرساند تا در زمان رویارویی با مشکلات و کشمکشهای اخلاقی در زندگی به راحتی از آنها گذر کند و آنها را به خوبی پشت سر بگذارد. این پایهی اخلاقی به کودکان سمت و سویی اخلاقی میدهد تا بر حسب معیارهای اخلاقی عمل کنند.
همدلی
این فضیلت به کودکان یاری میرساند که به احتیاجات و عواطف افراد آگاه شوند ، به افراد محتاج مدد برسانند و با سایرین با عطوفت برخورد کنند. همچنین همدلی ، حس اخلاقی قوی میباشد که کودکان را به اعمال صحیح ترغیب میکند . علاوه بر این یک توانایی اخلاقی قدرتمند است که کودک را به اعمال مناسب سوق میدهد ، از این رو قادر است گرفتاریهای احساسی افراد را بشناسد و بفهمد و از برخوردهای بی رحمانه دوری کند.
وجدان
چنان چه کودک از راه صحیح منحرف گردد. با یاری وجدان درگیر حس پشیمانی و ندامت میشود. وجدان شالودهی ترقی و تقویت خصلتهای پسندیده و درخوری میباشد. وجدان صدای درونی فی نفسهای است که به کودک در انتخابها و قصد و هدفهایش برای گزینش درست و غلط بودن اعمال مدد میرساند و موجب میشود کودک در راه اخلاق پایدار بماند و اگر خارج شد احساس پشیمانی و جبران کند.
خویشتن داری
این فطرت اخلاقی باعث میشود کودک امیالش را کنترل کند و قبل از اجرای امور بیندیشد تا اعمال حساب شده و صحیحی انجام دهد و در نهایت ، انتخابهای عجولانهای که سبب پیامدهای ناگوار میشود را نداشته باشد. همچنین پرورش خویشتن داری به کودک یاری میرساند تا اعتماد به نفس داشته باشد چرا که قادر است اعمالش را کنترل و اداره کند.
احترام
زمانی که کودکان این خصلت را قسمتی از زندگی روزمره خود لحاظ کنند ، به حق و عواطف دیگران دقت خواهند داشت. این خصلت ارزشمند به کودکان یاری میرساند تا با افراد آنگونه برخورد کنند که میخواهند با خودشان برخورد شود. به همین سبب پایهی مهار و ادارهی عصبانیت ، تبعیض و بیزاری را بنا مینهد.
مهربانی
با تقویت مهربانی در کودک ، او میآموزد خودپسندی را کنار بگذارد و با عطوفت زیادی رفتار کند. کودک با خصلت مهربانی ، به نیازمندیهای مردم توجه دارد و توجه زیادتری به دیگران مینمایاند و پشتیبان افرادی خواهد بود که سختی و مشقت دارند و دچار رنج و ستم شدهاند.
تحمل و بردباری
با خصلت بردباری کودک یاد میگیرد با متفاوت بودن تبارها ، قوم و نگرش و فرهنگها به افراد حرمت بگذارد. پیش از داوری دربارهی انسانها ، تمام جهات را در نظر داشته باشد. از آن جایی که این خصلت بینش اخلاقی کودک را بالا میبرد این شهامت و عزت نفس را خواهد داشت تا با تمام انسانها با عدالت و شفقت برخورد کند.
انصاف
این فضیلت موجب میشود که کودک از خصوصیات افراد آگاه گردد و توانایی قبول نظرات و اعتقادات جدید را داشته باشد. کودک با داشتن انصاف میآموزد بدون در نظر گرفتن اختلافهای فرهنگی ، نگرشی ، قومی ، ظاهری و بدون توجه به توانمندی و قدرت افراد حرمت آنان را رعایت کند و با اهمیتتر از همهی اینها با مردم بر طبق شخصیت و خلق و خوی آنها احترام بگذارد.
البته در نظر داشته باشید که در تست هوش کودکان شما نمیتوانید عنصری تحت این عنوان را کشف و ارزیابی نمایید.
موضوعات مرتبط :