هوش فضایی توانمندی شناخت نمودهای بصری و عینی میباشد به معنی توانمندی شناخت اشکال و اشیا. توانایی ایجاد اشکال و ساختهای باطنی و عقلی متبحرانه برای تحلیل و پاسخ به مسائل.
با استفاده از این هوش شخص توانایی این که اشکال را در فکر خود جا به جا کند و دوران دهد و به گونهای کامل و فرامون آنها را در فکر خود تجسم کند. توانمندی ادراک و تصورات فضایی (دیداری) ، ترسیم طرحها و دیاگرامها ، خیالات و خیالبافی ، تمایل به فیلم تماشا کردن ، علاقه به امور نمادین و ذهنی و نقشهای.
افراد دارای هوش فضایی (دیداری) با عکسها و شکلها تامل میکنند و برای کسب دادهها و مفروضات الزامی است که یک شکل و قالب تصویری بسازند. افراد دارای هوش فضایی علاقمند به مشاهده طرحها ، دیاگرامها ، عکسها و ویدئوها میباشند. تواناییهای آنها مشتمل بر: شناخت دیاگرامها و اشکال ، بوجود آوردن تماثیل و داستانهای بصری ، شناخت جهت شناسی عالی ، توانایی تغییر دادن عکسها ، بازسازی کردن ، وصف عکسهای بصری و میباشد.
پیش از آن که پدیدهای را تماماً بشناسیم ، بایست آن را رویت کنیم. در این مورد نگریستن بر واژهها والفاظ ارجحتر میشود. کودک از راه نگریستن اندک اندک به وضعیت خود در این جهان شناخت به دست میآورد و آن را تصدیق میکند.
رودلف آرنهایم عقیده دارد: که با اهمیتترین کارکردهای ذهنی از بینش ما از پیرامونمان متاثر است. از دیدگاه او تصور دیداری نخستین سرچشمه ذهن میباشد. او معتقد است اگر افراد نتوانند تصویر فکری پویشها و مضمونها را در فکر خود تجسم کنند نمیتوانند به روشنی در مورد آن بیندیشند. این ادراک تصوری یا دیداری علاوه براین اسباب مهمی برای پاسخ به مسائل به شمار میآید.
هوش فضایی یا دیداری به کودکان مدد میرساند تا در عکسهای محسوس ولی دارای تناقض پدیدههای زیادی را تشخیص دهند. در مورد هوش فضایی در کودکان باید بدانید ؛ کودکان خردسال توانمندی ثبت کردن و یادآوری روالها را دارند اما تشریح این روالها در قالب واژهها یا از طریق ترسیم طرحها برای آنها دشوار است. تثبیت کردن اشکال فضایی و مرتب کردن معلومات و دادههای متفرق به شکل نقشههای طولانی ، امری است که برای کودکان دشوار میباشد.
شناخت فضایی کودک بسیار زودتر از نشانههای سمبلیک هوش زبانی و هوش ریاضی کودک نمو پیدا میکند و اسباب اثربخشی در زمینه فراگیریهای بدوی در کودک به دست میدهد. کودکان قادرند پیش از این که توان مطالعه عبارات را داشته باشند تصاویر کتابها را درک و تفسیر کنند.
جز نخست آن مشتمل بر فهم درست و ژرف و نظارت معطوف بر دنیای فضایی با پیرامون و حول و حوش کودک میباشد ، بخش بعدی مشتمل بر توانمندی فهم در تبدل و دگرگونی در پدیدههایی است که در پیرامونش رویت کرده و آنگاه در فکر و تصورات خود آن را به فرم یا شکل تازهای عوض کرده است.
کودکی که هوش فضایی بالایی دارد به طور معمول برای تعقل و تفکر کردن به تصاویر فکری خود مراجعه می کند و از عکس هایی که مجسم کرده مدد می گیرد. هنگامی که قصد دارد مفروضاتی را به خاطر آورد عکسهای ذهنی آن را یادآوری میکند. برای به حافظه محول کردن و اندوختن دادهها در حافظهاش تلاش می کند که آنها را به شکل گروههای تصویری و صورتهای گوناگون در حافظه ذخیره کند.
کودکی که هوش دیداری تعلیم دیدهای دارد پذیرش دیگر حسهای خود خود را از گذرگاه آن تشریح و تحلیل میکند. به طور مثال قادر است که برای رایحههای گوناگون قالب و رنگ مخصوصی را تصور کند یا قادر است که هر واژهای را که گوش میدهد در خاطرش تصویرگری کند. طعمها و واکنش های متفاوت برای او متذکر افکار، اشکال، رنگها و سمبلهای ویژهای هستند. در مورد هوش فضایی در کودکان باید بدانید ؛ از این رو این گونه کودکی قادر است در پیرامون خود یا در حافظهاش امور و پدیدههایی را مشاهده کند یا به اموری توجه داشته باشد که اشخاص دیگر نمیتوانند آن را مشاهده کنند ، یا به راحتی از آن صرف نظر میکنند. به علاوه توانایی ایجاد و ابداع کارهای تازه را با استفاده از شیوههای تصویری دارد.
در مورد هوش فضایی در کودکان باید بدانید ؛ به طور مثال با تعیین معیار از پدیدههایی که مشاهده میکند قادر است تصویرسازی ، نگارگری ، پیکره سازی انجام دهد یا با تمرکز بر پیرامونش و با الگو پردازی ، ابتکار و نوآوریهای نوینی را محقق کند. کودکانی که از این هوش برخوردارند و یا این توانایی در آنها اندک اندک تعلیم و آموزش داده شود به تفاوتهای جزئی و تیز نگری در مسائل توفیق مییابند توجه به شکلها ، ابعاد ، گنجایشها ، نقشهها ، تناسبها ، قرینگی و پرورش مهارتهای دیداری در کودکان ( تقویت هوش دیداری یا فضایی کودک )
روان شناسان خاتمه دو سالگی را عالیترین دوره برای پرورش هوش فضایی کودک قلمداد می کنند. امکان اسباب مطلوب برای توسعه این هوش مدد فراوانی به تقویت فکری کودکان میرساند. محققان معتقدند مهارت و قدرت تصورات فضایی تا سن ۱۲ تا ۱۸ سالگی توانایی نمود و پرورش دارد اما این مهارت در کودکانی که شرایط تقویت این هوش را نداشتهاند ، سریعتر دچار وقفه میشود.
ما در مرکز هوش نیک می توانید هوش فضایی کودک شما را ارزیابی نموده و اطلاعاتی مفید در مورد این هوش کودک شما ، در اختیارتان قرار دهیم.
توجه به این نکته ضروری است که هر کودک ممکن است مجموعه مهارت های متفاوتی داشته باشد و هوش دیداری- فضایی تنها یکی از این مهارت هاست. علاوه بر این، توانایی های کودکان را می توان در طول زمان توسعه و بهبود بخشید.
موضوعات مرتبط :
هوش ریاضی- منطقی کودکان چیست و چگونه تقویت می شود
هوش میان فردی چیست و چگونه تقویت می شود
ضریب هوشی چگونه محاسبه می گردد؟ نتایج مقایسه ضریب هوشی ایرانیان با سایرین
هوش حرکتی – جسمی چیست و چگونه پرورش می یابد
1 دیدگاه
[…] هوش فضایی چیست و چگونگی پرورش و تقویت هوش فضایی […]