روشن است که در اوایل حیات کودک ، این والدین میباشند که نخستین ملاقات و رفتارها و ارتباطها را با او ایجاد میکنند و این موضوع مسئلهای بینهایت با اهمیت است.
هوش عاطفی کودک در محیط خانواده محک زده میشود و این محیط نخستین مکانی است که بایستی در واکنش و برخوردهای خود با کودک توجه لازم را داشت و اموری را انجام دهیم که هوش هیجانی کودک توسعه و پیشرفت نماید و به اندازهای رشد کند که قادر باشد در رویارویی با افراد و در اجتماع رابطههای مطلوب و شایستهای را برقرار سازد و وظایف خود را به نحو احسن اجرا نماید.
در صورتی که به نوشتههای گوناگون در مورد هوش هیجانی را خوانده باشید ، مطلع هستید که این توانایی نقش فراوانی در رابطهی جمعی و معاشرتی و عاطفی و اداره کردن شخص در اجتماع دارد. کودک با به کارگیری هوش هیجانی قادر است در شرایط و محیط مساعد و مطلوب و یا در زمان نا امنی و حادثه واکنش درست و به جایی را از خود بروز دهد.
تعهدپذیری و برقراری روابط احساسی با سایر افراد هم در زمره تواناییهایی است که در صورتی که در کودک زیاد باشد به معنی هوش هیجانی زیاد وی است. در صورتی که کودک در مدیریت و ادارهی عواطف و خوشحالی و ناراحتی خود ضعیف و درمانده باشد این علامت اندک بودن هوش هیجانی او میباشد و بایستی در صدد قوی کردن آن باشید.
در صورتی که والدین و اطرافیان در سنین کودکی به هوش هیجانی کودک بیاندیشند و در اوایل کودکی قادر باشند به رشد هوش هیجانی کودک یاری رسانند تا کودک قادر باشد در رویارویی با دوستان و هم ردههای خود و به علاوه مسائل و دشواریهای در برابر خود از هوش هیجانی خوبی برخوردار شود و توجه به این مساله قادر است خیلی از مسائل آنان را برطرف سازد و آنان را اشخاصی برخوردار از عزت نفس و خودباوری قوی را در آنان پرورش دهد و این نکتهی ظریف قادر است اشخاص توانمند و کامیابی را در سالهای آتی به اجتماع واگذارد.
هوش هیجانی به طور کلی به معنی توانمندی شخص از لحاظ: برقراری روابط اثربخش با سایر اشخاص در عرصههای راهبردی و جمعی و معاشرتی ، مهار کردن و ادارهی عواطف و احساسات ، متعادل سازی و مدیریت عواطف و هیجانات به منظور برقراری انگیزه برای پذیرفتن تعهد و شروع راه به سمت مقصود ، برقراری رابطه مفید با سایر افراد به مدد شناسایی و آگاهی از عواطف و رفتار آنان.
سلامت جسمی: اضطراب و تشویش بر روی تندرستی اشخاص نقش فراوانی دارد ، بنابراین مادامی که قادر باشیم عواطفمان را به وسیله استفاده از هوش هیجانی مدیریت کنیم قادر میشویم تا اندازه بسیاری اضطراب خود را کمتر سازیم.
رابطههای اثربخش و مفید: داشتن رابطه و مراوده در عصر حاضر نقش اساسی خواهد داشتو هوش هیجانی به ما یاری میرساند رابطه و امرار معاش شایستهتر و مطلوبتری با سایر افراد برقرار سازیم.
برطرف ساختن تضادها ، ضدیتها و مشاجره در زندگی روزانه: اگر قادر باشیم عواطف و هیجانات سایر افراد را به راحتی بفهمیم ، بهتر قادریم با اختلافات و بگو مگوها برخورد کنیم و آنان را رفع سازیم و هوش هیجانی این توانمندی و قدرت را به ما خواهد بخشید.
پیروزی و کامیابی: هوش هیجانی به آدمی یاری میرساند انگیزههایمان را به نحوه مطلوب تقویت و ارتقا دهیم و سستی و بیحالی را از خود دور سازیم و با تمام توانایی به سمت مقصود حرکت کنیم.
به کودکان خود آموزش دهید تا عواطف و هیجانات روزانه خود را فهرست بندی کنند: یکی از راهکارهای رشد هوش هیجانی واکاوی و فهرست بندی عواطف و هیجانات به صورت روزانه است که سبب آگاهی و مطلع شدن خودآگاهی میشود.
به کودکان اجازه دهید تا عواطف و هیجاناتشان را برای شما بازگو و تعریف نمایند: این امر سبب شناخت هر چه بیشتر او با عواطف گوناگون خود میشود.
به او کمک کنید که بیاموزد چگونه عواطف و هیجانات منفی خود را مدیریت کنند: هوش هیجانی کودک بیان میدارد که به منظور رویارویی و برخورد مناسب با هر کدام از عواطف منفی از قبیل عصبانیت ، اضطراب و … یک راهکار و برنامه فردی مهیا سازید و در زمان الزامی با کمک آن بر هیجانات منفی خود را اداره و مدیریت نمایید.
خوب گوش کردن را به کودکانتان بیاموزید: بهترین راهکار برای فهم عواطف و هیجانات سایر افراد و در حقیقت پرورش و افزایش هوش هیجانی بهتر گوش دادن به صحبتهای آنان است.
موضوعات مرتبط :