راهکارهای تقویت هوش هیجانی کودکان ، موضوع این مقاله است.
توقع نداشته باشید که کودکان خودشان رابطه ایجاد کنند: والدین نباید توقع داشته باشند کودک به صورت فوری و خود انگیز با جهان اطراف خود رابطه ایجاد نماید. با این حال این مطلب بدین معنی نمیباشد که آنان توانایی رابطه ایجاد کردن را نخواهند داشت. چرا که آنان از وقتی که متولد میشوند بی آنکه لغت و سخنی را بدانند قادرند با والدین رابطه ایجاد کنند. گمان میرود که آنان برحسب مدل طرح ریزی شدهی نهادین و ذاتی و در روال رشد و بالغ شدن خود حرکت میکنند.
به طور نمونه؛ در صورتی که از نوزادی که قادر نیست شما را نگاه کند سوال کنید که چه چیزی را میطلبد ، آنگاه میبینید که چند ثانیه در چهره او تحولاتی ایجاد میشود که نشانگر شکل فطری و واکنش او به آوا و لحن سخن شما میباشد. گویا در پی شیوهای برای رابطه با شما میباشد. از این رو در دورهی نوپایی پدر و مادر قادرند با سخن گفتن با کودک شالوده و اساس رابطههای جمعی و توسعه و تقویت هوش عاطفی را در کودکان پایه ریزی نمایند.
این گونه روندی که رابطه شخص با شخص نامیده میشود ، نوزاد کلمات و سخن گفتن را فرا میگیرد. پدر و مادر هر مرتبه که کلمات را برای کودکان بازگو میکنند تامل و درنگ کنند و به او زمان دهند که عواطف و واکنش خود را بروز دهد و به جهت این که شکل و قالب گفتار سریعتر در فکر او ، گسترده گردد از عبارتهای درست و تمام را به کار بگیرید.
نوازش کننده کودکان باشید: نوازش و ملاطفت سبب تقویت و رشد حس مقبولیت ، خودباوری و عزت نفس و افزایش هوش عاطفی در کودکان خواهد شد. اشنایدر متخصص ارزیاب اعمال دو سویه معتقد است تمام افراد در زمان کودکی به جهت القا و تعلیم پدر و مادر آموختهاند که به خودشان نوازش و دلجویی ندهند تا میزان نوازش و ملاطفت زیادی از آنان انتظار نداشته باشند و طبق این روال پدر و مادر بر کودکان خود نظارت و مدیریت داشته باشند ولی در صورتی که کودک بیاموزد که هر زمان که میل دارد قادر است نوازش کننده خود باشد در این صورت هوش عاطفی و هیجانی وی افزایش مییابد. مناسبترین راهکاری که پدر و مادر قادر هستند که برای این منظور ه کار گیرند این میباشد که فرصت دهید تا کودک درمورد عواطف و هیجانات خود صحبت کند.
به کودکان اجازه مرور و تکرار احساسات و هیجانات را بدهید و مرور حقیقی برای کودک به وسیلهی بازی و سرگرمی میباشد: زمانی که به کودک خود فرصت میدهید که عواطف و هیجانات خود را بروز دهد و در فضای حقیقی بازی آنان را تکرار نماید ، وی هم میآموزد که هر احساس و هیجانی تا چه حد و چقدر قادر است وی را برای ایجاد رابطه با کودکان هم سن و یال خود کمک کند و یا چه اندازه قادر است سبب صدمه در رابطههای گروهی و معاشرتی شود. به طور مثال به کودک اجازه دهید که خشم خود را آشکار نماید آنگاه به او بگویید من بایستی در مقابل تو چه کاری انجام دهم؟ در این صورت کودک افزون بر شناخت به نقش احساسات و هیجانات گوناگون میتواند عکس العمل هر یک از آنان را مرور نماید.
هوش عاطفی و هیجانی با شیوه تایید و پشتیبانی از عواطف و هیجانات قادر است افزایش و تقویت شود: تایید اعمال صحیح در هوش عاطفی و معاشرتی کودک نقش موثری در پیشرفت و توسعهی اعمال صحیح دارد اگر چه در زندگی روزانه این گونه نمیباشد که برای هر امر درستی پاداش بگیریم. افراد بی آنکه پاداشهای مداومی را به دست آورند به کارهای درست خود استمرار میدهند.
در این وضعیت میباشد که کودک از سرمشقهای پدر و مادر و توانمندیهای عاطفی و هیجانی خود که پدر و مادر اجازه مرور و تکرار آن را به وی دادهاند در پاسخ گویی به امور معاشرتی و ارتباطات خود بهره میگیرد. در صورتی که والدین سبک و سیاق استاندارد و هدفمندی را برای پرورش اعمال اجتماعی و عاطفی کودک داشته باشند و به اعمال نادرست و ناخوشایند و داد و بیدادهای وی بیاعتنا باشند ، راهکار مطلوب و درخوری را به جهت کنش ها پیش بینی کردهاند.
تعدادی از پدران و مادران در پی برطرف کردن مشکلات هستند و شماری هم خود مشکل سازند: دقت کنید که توبیخ و مجازات کودک مانعی در تقویت و رشد هوش هیجانی و عاطفی کودک خواهد بود. تعدادی از کارشناسان توبیخ نرم و آهسته را مجاز دانستهاند در صورتی که تحقیقات آشکار کرده که کودکان این گونه پدران و مادران در رابطهی شخصی و معاشرتی ، رغبت و گرایش فراوانی به اعمال ناهنجار و ضد قانون دارند و خودباوری و عزت نفس کمتری در مقایسه با دیگر کودکان دارند. فراموش نکنید که به خصوص توبیخ جسمی و بدنی نه تنها مددی به هوش عاطفی و هیجانی کودک نمیکند به علاوه سلامتی ذهنی و روحی و هوش عاطفی کودک آسیب و لطمه میزند.
آنچه در مرکز هوش نیک در زمینه تست هوش انجام می شود، تست هوش کودک ۴ ساله ، تست هوش کودک ۵ سال تا ۱۳ سال می باشد.
موضوعات مرتبط :