هوش نیک مرکز تخصصی تست هوش و تست استعدادیابی کودکان در این مقاله سعی دارد تا شما را با هوش کلامی یا هوش زبانی کودکان آشنا کینم.
هوش کلامی بیان شده است از توانمندی و تسلط استفاده اثربخش زبان و تبادل بیانی و گفتاری در ارتباط و امرار معاش با افراد پیرامون است.
مفهوم این جنبه از هوش این چنین است که محدودهی واژههای شخص از چه شمار کلماتی شکل گرفته است و چه اندازه قادر است روشن و روان و مشخص به اظهار عقاید ، عواطف و اندیشه هایش مشغول شود.
زبان و گفتار ما یکی از بااهمیتترین راههای معارفه و آشنایی ما با اشخاص پیرامونمان میباشد. به واسطه صحبت کردن و شیوه سخن گفتن به افراد توضیح میدهیم که ما توانایی چه عمل و حرفهای را داریم آیا شایستگی ارتقا و ترقی افزونتری را داریم یا خیر. این بااهمیتترین اسباب داوری اشخاص در خصوص ماست.
واژهها و الفاظ توانایی مجاب کردن ، القا کردن ، بررسی کردن ، نظارت و راهنمایی یا به تعبیری توانایی اثربخشی بر دیگر آدمها را دارند. اشخاصی که هوش زبانی عالی دارند توانمندی افزونتری برای بهرهمندی از واژگان و ایجاد عبارت و تبحر و تسلط سمعی جامعتری را دارا میباشند.
این افراد غالباً سخنرانان سرآمدی میباشند و در ازای عکس و ترسیم با لغات و واژهها استدلال میکنند. آنها از زبان و گفتار همچون اسبابی برای ضبط و نگه داری و یاد کردن داده ها بهره میبرند. اشخاص با هوش زبانی عالی در قابلیتهایی از قبیل ، توجه و شنود ، صحبت کردن ، بهره گیری از شوخ طبعی ، داستان سرایی ، شرح دادن ، اظهار عواطف ، آموزش ، فهم شکل و معنی عبارتها ، یاد کردن دادهها ، متقاعد کردن افراد به قبول کردن دیدگاههای آنها ، ، تجزیه و استفاده از زبان و گفتار کامیابترند.
اغلب مدرسان ، مباشران ، کاتبان ، شاعران ، روزنامه نویسان ، دولتمردان و مفسران دارای هوش کلامی بالایی هستند. هوش کلامی و تسلط زبانی اساسیترین اثر را در سر و کار با اشخاص و حرفههایی که احتیاج به تسلط و قدرت کلامی دارند اعمال میکند. روشن است که در بعضی از حرفهها برخورداری از هوش کلامی عالی الزامیست اما بایستی به این مسئله هم دقت داشت که در هر حرفه و اموری داشتن تسلط و توانایی گفتاری و زبانی خوب شانس کامیابی در آن شاخه را افزونتر میکند.
بازی هایی که برای تقویت هوش کلامی و زبانی کودکان طراحی شده اند می توانند به بهبود توانایی های زبانی و شناختی آنها کمک کنند. در اینجا چند نمونه از این بازی ها آورده شده است.
کتاب خواندن
خواندن کتاب های مناسب سن و بحث در مورد داستان، شخصیت ها و واژگان به رشد زبان کودکان کمک می کند.
خواندن داستان
شبهایی داشته باشید که بچههایتان میتوانند داستان بخوانند، سپس از آنها بخواهید داستان را برای شما تعریف کنند.
پازل واژگان
پازل های حاوی حروف یا کلماتی که کودکان باید برای ساختن واژگان از آنها استفاده کنند.
بازی های تلفظی
بازی هایی که به بهبود تلفظ و درک کلمات کمک می کنند، مانند بازی های تلفظی یا تشخیص تفاوت های صدا.
کارت واژگان
از کارت های واژگان برای آموزش و تمرین واژگان جدید به کودکان استفاده کنید.
از همه مهمتر، بازی ها کودکان را جذب می کنند و سرگرم کننده و آموزشی هستند و انگیزه یادگیری را در آنها افزایش می دهند و هوش زبانی آنها را تقویت می کنند.
کودکان پس از یک و نیم سالگی اندک اندک آغاز به تکلم و استفاده از واژگان برای اظهار نیازهایشان میکنند اما سال ابتدایی زندگی کودک مهمترین زمان فراگیری زبان محسوب می شود و درک سمعی نوزادان حاکی از هوش کلامی و نموی بینشی شان می باشد در این فرصت تحریک کنندههای سمعی به شیوه کامل کسب می شود و برای فعالیتهای پایهای برای شکلگیری و رشد زبان آموزی کودک استفاده میشود.
سخن گفتن و گپ و گفتهای پدر و مادر با کودک ، گفت و گوهای پدر و مادر در میان خودشان ، جام جم ، رادیو و … به کودک مدد میرسانند تا لغات و عبارتهای متفاوت را گوش دهد و پیوسته از آنها برای اظهار نیازمندیهایش بهره ببرد. با نموی کودک ، افزونی گوش دادن به پیرامون ، محدودهی واژگان کودک فزونی می یابد و به دنبال افزونی لغات نموی ذهنی کودک نیز افزونتر خواهد شد. آموزش و تعلیم هوش کلامی به کودک باعث می شود تا با این جهان مشهود رابطه ایجاد کند و بر ارتقای ذهن و علم خود اضافه کند.
هوش کلامی را میتوان از آغاز به دنیا آمدن نوزاد آماده ارتقا و آموزش گذاشت و این آموزش تا بالغ شدن ادامه دارد. در زمان نوزادی تا کودکی مسئله تعلیم سمعی و صحبت کردن با کودک زیادترین اثر را بر ارتقای هوش کلامیاش دارد. صحبت کردن و داستان سرایی برای او به ویژه داستانهای همراه آواز به فزونی دقت و حواس کودک مدد می رساند و پس از آن تشویق نمودن کودک به داستان سرایی در زمینه عکسها و به علاوه ترغیب پیوسته کودک به اظهار عواطف و نیازهایش شیوه اثربخش و سودمندی دارد.
برخی کارشناسان آموزش زبان انگلیسی به کودکان را یک روش مناسب جهت تقویت هوش کلامی می دانند و از بدرستی بهره می برند. بهترین روش آموزش زبان انگلیسی به کودکان نیز می تواند به کمک تقویت هوش کلامی باشد.
بعد از آغاز مدرسه نیز خواندن کتابچهها و صحبت کردن و نوشتن مطالب گوناگون رشد این جنبه از توانایی کودک را تثبیت میکند وشناخت کودک از لغات و معناها در پیشرفت و فرهیختگی خصلتهای اخلاقی و اجتماعی او تاثیر مهمی دارد. برای وادار کردن کودکان به خواندن کتاب ، هماهنگ با رشد و میزان تسلط در مطالعه و مطالب مورد تمایلش کتابچههایی برای او انتخاب کنید. وادار کردن کودکان به تحریر و نوشتن عقاید و احساسات و خواندن دوباره آنها به شکل منتقدانه یکی از شیوههای مطلوب ارتقای قابلیتهای کلامی می باشد. بازی با واژهها و بهرهمندی از نمودارهای لغات جدا شونده یکی از روشهای مناسب ارزیابی هوش کلامی کودکان به شمار میآید.
1 دیدگاه
[…] هوش کلامی یا هوش زبانی کودکان […]