براساس دیدگاه متخصصان و محققان سه روش و طرز عمومی در پروراندن و چگونگی سبک رفتاری با بچهها و فرزندان وجو دارد: سخت گیرانه و مستبدانه ، آسان گیرانه و توانمندانه و با اقتدار (مدیریت کننده با حیطه و قالب مورد هدف).
ارزیابی رابطههای مولد نمایان کرده است که سومین روش و طرز پرورش و تربیت مناسبترین و مطلوبترین شیوه از بین سه روش تربیتی فوق میباشد. در شیوه منفذانه و با اقتدار پدران و مادران فقط با توجه و سمت دهی کامل درصدد پر مفهوم نمودن نشانه گذاری در اعمال و اقدامات بچهها و فرزندان خود دارند. در این روش استقلال در مسئولیت و کارها و نقشها در جهت فرایند انتخاب و گزینش تحت مراقبت پدران و مادران فزونی یافته که اثربخشی و فایده آن بالا رفتن نوآوری ، تعهد پذیری و اندیشههای خلاق در بچهها و فرزندان میگردد.
متخصصان آگاه گردیدهاند که پیوستگی و رابطه مثبت با مفهومی بین تعلیمات تواناییهایی اقتصادی ـ اجتماعی در زمان کودکی با توفیقات و پیروزیهای کاری و مالی و اقتصادی در بزرگ سالی آنان وجود دارد. تواناییهایی که تعلیم آنان در پیشبرد و ترقی اجتماعی ـ اقتصادی بچهها یاری بسیاری خواهد کرد در برگیرنده ؛ توانایی مشارکت با سایرین و هم سالان ، یاری رساندن به افراد ، پاسخگویی و رفع مسائل فردی و خصوصی بیهیچ یاری از سوی سایر افراد. این تواناییها در دراز مدت منتهی به پایههای تحصیلی برتر و کسب و مشغولیت به فعالیتها و کارهای با ثبات این گروه از بچهها ، نسبت به بچههایی که این توانایی را فرا نگرفتهاند میگردد.
وظایفی همچون همکاری در اجرای کارهای درونی منزل به پیشروی و رشد توانایی خوداتکایی و استقلال ذاتی آنان یاری بسیاری میرساند. اجرا نمودن وظایف واگذار شده به گونهای تمام از ارج و ارزش فراوانی بهرهمند است ، زیرا براساس نتایج تحقیقات کامل نکردن و انجام ندادن کارهای واگذار شده نتیجه و تاثیر برعکسی بر هوش کودکان بر جای خواهد گذاشت.
همواره به یاد داشته باشید به فرموده محققان و کارشناسان تست هوش ، کامیابی و توفیق یک شخص در سالهای آتی منوط و وابسته به طرز تفکری است که پدران و مادران در فرزندانشان به وجود آوردهاند. رابطهها ، کارها و امور و نشاط هر فرد وابسته به طرز تفکر و تصوری دارد که در زمان کودکی در او ایجاد شده و صورت گرفته میباشد. بچهها نبایست به منظور هوش خویش مورد ستایش و تشویق قرار گیرند لیکن در جهت مهارتهای فراگیری که دارند بایستی مورد تعریف و ستایش باشند.
روش پرورش و تربیتی خویش را با رفتار و شخصیت کودکان تطابق و وفق دهید: نکته اساسی روش مطلوب فهم و آگاهی از رفتار و شخصیت فرزندانتان میباشد تا در جانب آن قادر باشید مهارتها و گرایشات کودک را خوبتر بشناسید. دربارهی روش تعلیمی و پرورشی خویش تا آن جایی که میسر است با بچهها در گفت و گو باشید.
به شخصیت کودکان احترام نهید: ولوهم هنگامی که میخواهید شیوه تربیتی را به کار بگیرید باز هم به کودک ارج و عزت بگذارید. کودکانی که از والدین خویش تکریم و اکرام دیدهاند فراوانتر مورد احترام قرار میگیرند و آنان نیز احترام به دیگران را میآموزند. در صورتی که اندکی تندی و پرخاش نمودهاید از آنان پوزش طلبید و با نرمی با آنان رفتار نمایید.
برای تربیت کودک موفق شکیبا باشید: هر روشی که در صورتی شتاب زده و با توقعات بیاساس و نامناسب اجرا گردد ، حاصلی نخواهد داشت. در صورتی که با یک راهکار و روش تربیتی حاصل و بازدهی کسب نکردید ناامید نشده و استمرار به خرج دهید. قوانین و اصولی را که خودتان وضع و مشخص نمودهاید را ابداً نادیده نگیرید و از آنان چشم پوشی ننماید و به هیچ وجه در برابر سایرین از اعمال غلط و بد کودکان حرفی به میان نیاورید. زمانی که کودک اعمال و رفتارهای غلط و بدی را مرتکب میشود بعد از انجام روش توبیخی و تادیبی مطلوب آنان را وادار به پوزش نکنید یا در مورد آن عمل موعظه نکنید. به وی یاری برسانید بعد از توبیخ و تادیب به حالت معمول خود بازگردد.
در پی پیدا کردن منشا و علت اصلی اعمال و حرکات کودکان باشید: در صورتی که حرکت غلط و نادرستی به تکریر از کودکان دیده میشود قسمتی از کوشش خود را به ریشه یابی و منشا آن رفتار متمرکز نمایید. احتمالاً بچهها از اتفاق و پیشامدی تحت تاثیر قرار گرفتهاند و در عکس العمل به آن به حرکات و اعمال غلط و غیر منطقی روی میآورند. از این رو با آگاهی و شناخت از این دسته مسائل تلاش نمایید به رفع آنان بپردازید.
موضوع مرتبط :
تربیت کودک موفق چه روش هایی دارد؟