هوش نیک مرکز تخصصی تست هوش و تست استعدادیابی کودکان در این مقاله سعی دارد تا درباره پرورش مهارت تفکر کودکان توضیحاتی را ارائه دهد.
کودکان باید دوران کودکی خود را حداقل قبل از ده سالگی تجربه کنند، شرایط دنیای رقابتی در حال توسعه نیز این واقعیت را آشکار می کند که آنها باید از عملکرد ذهنی خود نهایت استفاده را ببرند.
علاوه بر این، مطالعات علمی متعددی وجود دارد که بر این نکته تاکید دارد بذرهایی که کودکان را قادر میسازد در آینده موفق شوند، باید در سنین پایین کاشته شوند. بدون شک باید نیازهای خاص و نیازهای عاطفی آنها را نیز به طور متعادل تامین کرد. در ادامه، شش روش موثر در پرورش مهارت تفکر کودکان گفته شده است، پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
کودک مانند نقاشی است که افراد و موادی که به او می آموزند یک قلم مو روی آن می گذارند. در واقع، این می تواند واقعاً سرگرم کننده باشد که کودک را هم کودک بسازید و هم از مغزش به طور موثر استفاده کند.
هم بازی و هم استفاده موثر از مغز یک کار یادگیری است. یادگیری یک مهارت تفکر است. جایی که تفکر هست، یادگیری هم هست. جایی که تفکر نباشد، یادگیری هم نیست. این به ناچار یک سوال را به ذهن متبادر می کند.
“مهمترین چیز در زندگی این است که سوال بپرسید. هرگز از پرسیدن سوال دست برندار.»
برای اینکه کودکان مهارت های فکری خود را توسعه دهند، ما بزرگسالان باید بدانیم چگونه سوالاتی بپرسیم که مغز آنها را فعال کرده و آنها را به تفکر وادار کند.
ابتدا سوالاتی که میپرسید باید شامل کلمات ساده و مناسب باشد. ثانیاً، سؤالات پرسیده شده باید از تنوعی برخوردار باشند که مهارت های تفکر متفاوتی را در مغز فعال کند.
برای اینکه کودکان مهارت های فکری خود را توسعه دهند، ما بزرگسالان باید بدانیم چگونه سوالاتی بپرسیم که مغز آنها را فعال کرده و آنها را به تفکر وادار کند. ابتدا سوالاتی که میپرسید باید شامل کلمات ساده و مناسب باشد.
ثانیاً، سوالات پرسیده شده باید از تنوعی برخوردار باشند که مهارت های تفکر متفاوتی را در مغز فعال کند.
مهارت های فکری کودکان باید به صورت سیستماتیک و دقیق انجام شود. آنها حاضر نیستند به بخش های مختلف زندگی فکر کنند. هدف اصلی شما باید ایجاد سطح درونی کنجکاوی، علاقه و آگاهی در مورد سوال پرسیدن در کودکان باشد.
کارشناسانی که روی روانشناسی انسان کار می کنند، مهارت های تفکر را به شش دسته مختلف تقسیم می کنند. این شش دسته برای همه افراد اعمال می شود. هنگام پرسیدن سوالات از کودک در این دسته بندی های مختلف، باید سوالات را به گونه ای بچینید که کودک بتواند به راحتی معنای سوال پرسیده شده را بفهمد. در واقع والدین بایستی در خصوص روش های تاثیر گذار رشد فکری کودکان آگاهی داشته باشند.
در اینجا شش مرحله برای بهبود مهارت های تفکر فرزندتان آورده شده است. پرورش مهارت های تفکر کودکان با دنبال کردن این مراحل بسیار آسان است.
“چه زمانی؟”، “چگونه؟”، “چه؟”، “چقدر؟”، “کجا؟”، “به من بگو!”، “تعریف!”، “مشخص کنید!”، “فهرست!” شما باید از کلمه، عبارت یا جمله درست استفاده کنید، که درک این کلمات آسان باشد. زیرا کودک هنگام پاسخ دادن به این سوالات، به سطح درک مناسبی می رسد.
برای مثال:
چند سیب وجود دارد؟
این چه رنگیه
میشه بگی تو این عکس چیه؟
کی آمدید؟
چقدر شکر اینجا هست؟
درک معنا و پیامی است که با ترکیب اطلاعات ارائه شده و چیزهای دیگر بیان شده است. برای توسعه این مهارت تفکر از کلمات و عباراتی مانند «بگو»، «توضیح»، «حدس زدن»،«معرفی» استفاده کنید. این عبارات کودک را قادر می سازد که داده های ماتریالیستی را ارزیابی، درک کند و اظهاراتی درباره آن ها بیان کند.
برای مثال:
میشه بگی این گربه چطور شیر میخوره؟
میشه بگید چطور یک دانه به گیاه تبدیل میشه؟
آیا می توانید حدس بزنید این شکل چیست؟
میشه دوستت را به ما معرفی کنی؟
این مهارت شامل کاربرد اطلاعات یا جزییات از قبل آموخته شده و درک شده یا تطبیق آن با زمینه های مختلف و نتیجه گیری جدید است. برای رشد این مهارت ها باید از عباراتی استفاده کرد که کودک را تشویق می کند تا اطلاعاتی را که آموخته و فهمیده است با محیط های دیگر تطبیق دهد. اینها می توانند عبارات یا کلماتی مانند «نشان دادن»، «اثبات»، «گفتن»، «بررسی»، «حل» باشند.
برای مثال:
چه نوع رابطه ای بین دنیا و توپ فوتبال وجود دارد؟
آیا می توانید تفاوت بین گل و درخت را تشخیص دهید؟
“گربه چگونه میو میو می کند؟”آیا حیوانات دیگری وجود دارند که چنین صدایی تولید کنند؟
یکی دیگر از مهارت های تفکر کودکان این مهارت است که شامل بررسی یک موضوع به منظور درک آن با تقسیم به بخش های کوچکتر و ساده تر است. برای بررسی رویدادها، کودک باید یاد بگیرد که رویداد را در بخش های ساده تر تجزیه و تحلیل و درک کند.
برای پرورش این نوع مهارت های فکری کودک؛ “مهم ترین تفاوت چیست؟”، “می توانید دو شباهت مهم را به من بگویید؟”،هر دو را مقایسه کنید”، “آیا می توانید آن را به گونهای دیگر تنظیم کنید؟»، «آیا میتوان این رویداد را به ترتیب دیگری انجام داد؟»، «برای رسیدن به این نتیجه چه مراحلی را باید طی کرد؟»
شما باید سوالات ساده ای بپرسید مانند: تلاش برای پاسخ دادن به چنین سوالاتی، کودک را قادر می سازد تا یاد بگیرد که رویداد را به بخش های کوچکتر در مغزش تقسیم کند و در نتیجه یک روش تفکر ایجاد کند. اگر در ابتدا دشوار است، سعی کنید داستان را خودتان با شکستن آن در کلمات ساده برای پاسخ بگویید.
برای مثال:
تفاوت اصلی بین پرتقال و سیب چیست؟
می توانید به ما بگویید چگونه این سیب به خانه ما آمد؟
تفاوت این عروسک (عروسک دختر) با آن عروسک (عروسک پسر) چیست؟
آیا شباهتی بین نوزاد و گیاه وجود دارد؟
یادگیری این مهارت های فکری برای کودکان تا حدودی دشوار است. این مهارت تفکر مستلزم تفکر به روشی جدید (که قبلاً خواسته نشده است) با ترکیب دانش، تمرین ها و مهارت های قبلاً آموخته شده است.
به منظور توسعه این نوع مهارتهای فکری، از بچهها پرسیده شد: «اگر آنها را به این شکل قرار دهیم چطور؟»، «اگر با هم فکر کنیم چه چیزی به دست میآوریم؟»، «اگر این دو قطعه را با هم ترکیب کنیم، چه چیزی به دست میآوریم؟» از اطلاعات؟»، «اگر اینطور بود چه اتفاقی می افتاد؟» سوالات ساده ای در مورد رویدادهایی که می داند بپرسد، مانند پرسیدن چنین سوالاتی از کودکان با ترکیب اطلاعات مختلف در مغز، مهارت های تفکر آنها را بهبود می بخشد.
برای مثال:
اگر بتوانید موارد موجود در این اتاق را دوباره مرتب کنید، چه چیزی را کجا قرار می دهید؟
اگر آن گلدان خانه ما شروع به میوه دادن کند چه اتفاقی می افتد؟
هنگام انجام پازل به چه نکاتی توجه می کنید؟
اگر زباله ها را روی زمین خانه مان بریزیم، نه در سطل زباله چه اتفاقی می افتد؟
این مهارت های تفکر توانایی کودک را برای تصمیم گیری، ترکیب، همراهی، تفسیر و نتیجه گیری رشد می دهد. برای تقویت مهارت تصمیم گیری و استنباط کودک، او را با جملاتی مانند «ارزیابی کن»، «توضیح بده»، «چرا اینطور فکر می کنی؟»، «چرا اینطور تصمیم گرفتی؟»، «مقایسه کن» او را راهنمایی کنید.
برای مثال:
اگر پول زیادی داشتید چه کار می کردید؟
اگر بال داشتید کجا می رفتید یا چه می کردید؟
چند میوه در این بشقاب وجود دارد؟
آیا بین تخم مرغ و خورشید رابطه ای وجود دارد؟
به طور خلاصه، یادگیری و رشد مغز با پرسیدن سوال از خود و جستجوی پاسخ برای این سوالات رخ می دهد. با پرسیدن چنین سوالاتی از کودکان ابتدا تفکر آنها را فعال می کنیم.
کودکی که در معرض چنین سوالاتی قرار می گیرد، به مرور زمان توانایی پرسیدن چنین سوالاتی از خود را پیدا می کند. این نقطه شروع کودک برای رشد مغز خود است.
مشکل اکثر والدینی که این مقاله را می خوانند این است: در میان کارهای شدید روزانه زمان کافی برای رشد ذهنی کودک وجود ندارد. حتی اگر وقت هم پیدا کنند، دقیقا نمی دانند چه کار کنند.
اکثر مادرها و پدرها برای بچه هایشان کارتون می خرند و جلوی فیلم می گذارند. بنابراین کودک نه تنها با دیدن این فیلم ها آنها را مشغول می کند، بلکه با دیدن این فیلم ها ذهن او نیز رشد می کند.
به یاد داشته باشید، این نوع فیلم ها سرگرم کننده هستند. مغز را منفعل نگه می دارد. همه چیز آماده است. فکر کردن شدید نیست، لذت بردن شدید است. اگر مغز با تماشای چیزها رشد می کرد، افرادی بودند که بیشتر روز خود را با تماشای تلویزیون می گذرانند.
نتیجه گیری
ما در این مقاله آموختیم که مهارت تفکر کودکان را چگونه می توان پرورش داد. در واقع بهتر است تا قبل از رسیدن کودکان به بزرگسالی با این مهارت ها آشنایی داشته باشید. این مهارت ها شامل: توسعه مهارت های یادگیری ، توسعه مهارت های درک مطلب ، توسعه مهارت های تمرینی ، توسعه مهارت های تجزیه و تحلیل ، توسعه مهارت های سنتز و توسعه مهارت های تصمیم گیری می باشند.
مقالات مرتبط
درباره ارتباط زبان ، تفکر و هوش چه می دانید ؟
شن بازی کودکان | یک بازی افزایش توانمندیهای ذهنی و استعداد
2 Comments
[…] افزایش قدرت تفکر کودکان باید به اختراع چیزهای جدید تشویق شوند و حس کنجکاوی […]
[…] افزایش قدرت تفکر کودکان باید به اختراع چیزهای جدید تشویق شوند و حس کنجکاوی […]