تست استعدادیابی چیست؟ استعداد چیست؟ ضرورت استعدادیابی چیست؟ همه ما میدانیم که در این دنیا برای هدف خاص و مشخصی آفریده شدهایم. ما به صورت ذاتی استعداد و تواناییهای بالقوهای داریم. مهم است که تواناییهای خود را بشناسیم و بتوانیم با استعدادیابی فردی و روش های استعدادیابی مسیری را برای خود مشخص کنیم که آیندهای روشن و مفید برای خود و جامعهمان رقم بزنیم. افرادی هستند که هنوز نمیدانند استعدادشان در چه زمینهای است و یا در چه کارهایی توانایی دارند.
شاید این افراد اصلا نمیدانند چگونه میتوانند استعداد خود را پیدا کنند. اگر شما هم جزء این دسته از افراد هستید، همراه هوش نیک باشید؛ چون تصمیم داریم در این مقاله به شما کمک کنیم تا با مفهوم “استعدادیابی” آشنا شوید و بدانید چگونه استعدادهای پنهان خود را کشف کنید و آن ها را به کار گیرید. در این مقاله به تعریف استعدادیابی پرداخته میشود، با برخی از روش های استعدادیابی آشنا میشوید و متوجه میشوید که ضرورت استعدادیابی برای شما چیست.
استعدادیابی برای شما چه تعریفی دارد؟ به نظرتان چرا باید استعدادیابی صورت بگیرد؟ آیا واقعا استعدادیابی تأثیر مستقیم و درستی بر آینده ما دارد؟ همه ما به صورت ذاتی استعداد و توانایی های بالقوه داریم. میتوانیم با کمک و استفاده درست از این استعدادها در طول عمرمان، زندگی و محیطی بهتر از هر روز قبل داشته باشیم. در حال حاضر داشتن آینده بهتر و موفقیت در زمینههای کاری، تحصیلی، عاطفی، اجتماعی و موارد دیگر دغدغه ذهنی تمامی والدین و به طور کلی همه انسانهاست، حال شما دنبال چه چیزی هستید؟
هدف ما در این مقاله این است که تلاش کنیم تا با استعدادیابی آشنا شوید و ضرورت استعدادیابی را به خوبی دریابید. تحقیق درباره اینکه استعدادیابی چیست و چه تأثیری در زندگی دارد، زمانی بیشتر ذهن انسان را درگیر میکند که متوجه شوید از کاری که انجام میدهید، احساس رضایت و خوشحالی ندارید. اینجاست که فکر میکنید شاید مسیرتان را درست نیامدهاید و در جایی که باید باشید، قرار نگرفتهاید. اگر احساس میکنید که به استعدادیابی نیاز دارید و زمان این است که استعدادهایتان را واکاوی کنید، قدم اول را بردارید و با مفهوم استعداد و تعریف استعدادیابی آشنا شوید.
استعداد چیست؟ استعداد واژه ای است که در تمامی روز آن را می شنوید و حتی شاید پیش آمده باشد که ساعتها درباره آن صحبت کرده باشید، ولی ممکن هنوز درک درستی از استعداد و تعریف استعدادیابی نداشته باشید. استعداد یک توانایی ویژه طبیعی و بالقوه ذاتی است، که به هنگام تولد با ما به وجود میآید و تا آخر عمر همراهمان است و قابل پرورش دادن است. همچنین استعداد کاملا منحصر به فرد است و میتوانید به عنوان ابزاری برای ساختن آینده درخشان خود، آن را به خوبی پرورش دهید.
سوال دیگر این است که استعدادیابی چیست؟ استعدادیابی یعنی تواناییهای ذاتی خود را کشف و شناسایی کنیم، آنها را پرورش دهیم و از آن در آینده به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم. اگر استعدادیابی درستی انجام دهید، میتوانید آینده خود را ۳۶۰ درجه تغییر دهید!
بیشتر بخوانید: « بهترین زمان برای سنجش هوش کودکان چه زمانی است؟ »
با توجه به کشف استعداد قالب خود میتوانید در مسیری که به صورت ذاتی و طبیعی توانایی دارید، قدم بردارید. استعدادیابی در بسیاری از حوزههای مختلف دارای اهمیت فوق العاده چشمگیری است. مثلا برای انتخاب رشته تحصیلی در مقطع دبیرستان و دانشگاه، انتخاب شغل، ورزش، حتی برای سرگرمیها و اوقات فراغت، می توانید ضرورت استعدادیابی را درک کنید. با استعدادیابی مناسب می توانید در هر شرایطی بهترین انتخاب را داشته باشید که هم باعث میشود در آن زمینه موفق باشید و هم میزان رضایتتان را نسبت به وضعیت موجود بالاتر میبرد. هرچه توجه به مسأله استعداد و استعدادیابی از سنین پایینتر انجام شود، درصد خطا و اشتباه کمتر میشود. البته این موضوع به این معنا نیست که در سنین بالا امکان استعدادیابی وجود ندارد. هیچوقت برای استعدادیابی دیر نیست! پس هیچ گاه از ضرورت استعدادیابی غافل نشوید!
پس از آشنایی با تعریف استعدادیابی و پیدا کردن درکی از ضرورت استعدادیابی نوبت به این میرسد که گام اول استعدادیابی را محکم بردارید و خشت اول را طوری بگذارید که دیوارتان تا ثریا کج بالا نرود! گذشته شما یکی از موانعی است که برای انجام یک استعدادیابی صحیح، تکلیف خودتان را با آن مشخص کنید. اما گذشته چه تاثیری روی استعدادیابی شما دارد؟
ممکن است وقتی کودک بودیم، والدینمان ما را به این سمت میکشاندند که کاری را انجام بدهیم که فکر میکردند برایمان بهتر است. یا سعی میکردند آن چیزی را که در جوانی آرزویش را داشتند ولی به آن نرسیدند، به آن دست پیدا کنیم. آنها به نظر خودشان کلی انرژی گذاشتند و وقت گذاشتند و هزینه کردند که آینده روشنی برای ما بسازند. موضوع اینجاست که لزوما علایق یک کودک با چیزی که پدر و مادرش برای آینده او برنامهریزی کردهاند، یکسان نیست.
بخش دیگر گذشته، شرایط غیر منتظرهای است که در طول زندگی ما اتفاق افتاده است. ممکن در آن مسیری که دوست داریم و استعداد ذاتی ما است، قدم برداریم و در ظاهر موفق هم به نظر برسیم، ولی یک اتفاق همه چیز را تغییر دهد. عامل دیگر به ویژگیهای شخصیتی ما بر میگردد. شرایطی را در نظر بگیرید که استعداد شما کاملا روشن و آشکار است. خانواده هم در تمامی مراحل شما را پشتیبانی میکنند، امواج زندگی هم با ما یار هست و مسیر رشد استعدادتان را هموار کرده است. ولی خیلی راحت و با سهلانگاری، موقعیت خود را خراب کنید و از مسیر موفقیت منحرف شوید. پس مراقب باشید که به دست خودتان، آیندهتان را به خطر نیندازید!
بیشتر بخوانید: « تست هوش، انواع تست هوش و هرآنچه که باید بدانید! »
احتمالا تاکنون با ضرورت استعدادیابی آشنا شدید و به این موضوع پی بردهاید که کیفیت زندگیتان با انجام استعدادیابی چه تغییری میکند. اما برای این که استعدادیابی درستی را انجام دهید، باید به چه نکاتی توجه کنید و چه اقداماتی را عملی کنید؟!
برای کشف استعداد خود اول از همه باید به علایق و گرایشات خود توجه کنیم و بیتفاوت از کنار آن ها رد نشویم. دلیل توجه نشان دادن به علایقمان این است که همه گرایشها و علایق و جزئیات رفتاری ما به همراه مهارت هایی که داریم، از استعداد ذاتی و بالقوه ما ریشه میگیرد.
کمک گرفتن از اطرافیان و دوستانتان از دیگر روش های استعدادیابی است. میتوانید از دوستانتان بخواهید تا نظرشان را نسبت به ویژگی ها و نقاط قوت بارز شما بگویند. شاید در بعضی از موارد خود به تنهایی متوجه توانایی ها و مهارتهایتان در انجام کارها نشوید ولی دوستان و اطرافیانتان بهتر از شما بدانند چه ویژگیهایی دارید.
کشف و شناخت استعدادها و از همه مهمتر تلاش برای تقویت و پیشرفت آنها جزء اصلیترین و کلیدیترین وظایف هر انسان در طول زندگی فردی است؛ چون باعث میشود هم به بهتر شدن زندگی خود کمک کنید و هم به پیشرفت جهان کمک کرده باشید! با داشتن مقداری خلاقیت و کشف استعدادها میتوانید کاری را پیدا کنید که هم مطابق علاقه شماست و هم با روحیات شما سازگاری دارد.
منظور از جمله بالا این است اگر شغلی را انتخاب کنید که با روحیه و علایق شما سازگار باشد، امکان میزان رشد و گسترش کاری شما را بالا میبرد. و همینطور درآمد بیشتری هم شامل حالتان میشود. برای مثال، اگر فردی کشف کند که استعداد خاصی در برقراری ارتباط و یادگیری و آموزش داشته باشد، میتواند مدرس شود،. در این صورت با استفاده از استعداد درونی خود، علاوه بر اینکه در جامعه به رشد و پرورش سایر افراد کمک میکند و آنها را برای گسترش مهارت هدایت میکند، میتواند درآمد خوبی را هم از این راه به دست بیاورد. به عنوان مثال دیگر میتوان به افرادی که توانایی و تسلط بالایی در سخنرانی دارند اشاره کرد که با بهره گیری از این استعداد و مهارت، باعث آگاه سازی مردم سطح جامعه یا حتی کل جهان میشوند.
آمار نشان میدهد که تعداد زیادی از افرادی که جویای شغلی مناسب هستند، اطلاعات کامل و مفیدی نسبت به نوع استعدادشان ندارند و زمینه مهارتی خود را نمیشناسند. بدتر از این موضوع این است که بسیاری از این افراد، اقدامی هم برای استعدادیابی خود نمیکنند. از آنجا که ویژگیها و استعدادهای فرد در هنگام مصاحبه شغلی مشخص نمیشود، این موضوع موجب میشود که شخص برای مدت زمان طولانی یعنی چند سال یا حتی تا آخر عمر از استعداد بالقوه خود دور بماند! یکی از بیشترین دلایل استعفا، تغییر شغل و یا تعدیل نیروی انسانی در شرکتها همین موضوع است! این جاست که ضرورت استعدادیابی خودش را نشان می دهد!
بیشتر بخوانید: « چرا پرورش هوش هیجانی در کودکان مهم است ؟ »
برای تشخیص استعدادهای ذاتی خود به یک برنامهریزی دقیق و اصولی که مربوط به جلسات و سؤالات استعدادیابی است، نیاز دارید. باید همیشه به خاطر داشته باشید که همه ما به صورت ذاتی استعداد و توانایی های منحصر به فرد خودمان را داریم. شما در هر شرایطی از زندگی که باشید با کشف این استعدادها میتوانید زندگی خودتان را در مسیر درست و روشن کاملا دگرگون کنید.
اگر همچنان متوجه استعداد و توانایی های خود نشدید یا فکر میکنید این کار اهمیتی ندارد و کار بی ارزشی است، باید بگوئیم که اشتباه بزرگی را در قبال خودتان انجام دادهاید. با به کارگیری خلاقیت خود میتوانید با شناخت استعدادها و بهرهگیری درست از آنها به موفقیت و درآمد بالا دست پیدا کنید.
یکی از روش های استعدادیابی برای برای کشف مهارتها و نقاط قوت خود این است که از اطرافیان و دوستانتان بپرسید که چه ویژگیهایی دارید. زیرا آنها قبل از خودتان متوجه استعدادهایتان میشوند. مواردی را که دوستانتان به آن اشاره میکنند، میتوانید جزء مهارت و استعداد خود بدانید که خبر از نبوغ و استعدادتان در انجام کارها میدهد. شاید با پرسیدن این سؤال به مواردی پی ببرید که خودتان تا به حال اصلا متوجه آن نشده بودید و همان مورد نقطه عطف شما برای تغییر و تحول باشد. ولی باید این هم در نظر گرفت که بعضی از شما ممکن است با خود فکر کنید که اگر از اطرافیان و دوستان چنین سؤالاتی بپرسند، ممکن است با واکنشهای خوبی مواجه نشوید. فکرهایی از این قبیل که ممکن است به خوشیفتگی متهم شوید یا با شنیدن نظرات دیگران دچار خودکمبینی شوید.
اما این فکرها کاملا اشتباه و بیربط است. به جای این فکرها باید بدانید چه شخصی را مورد نظر سنجی نسبت به خود قرار میدهید. شناخت فرد نسبت به شما چقدر است، درک و شعورش در چه سطح و میزانی قرار دارد و آیا ذاتا فرد صادق و مطمئنی است یا نه؟! دایره اطلاعاتی آن تا چه حد است؟ اصلا صلاحیت نظر دادن دارد و به شما حسادت نمیکند؟ اگر مواردی از این قبیل را در نظر بگیرید، میتوانید به نتایج خوبی برسید. پس به ضرورت استعدادیابی فکر کنید و بهترین تصمیم ها را بگیرید!
حالا که با تعریف استعدادیابی آشنا شدید، به ضرورت استعدادیابی برای زندگی و آینده پی بردید و به برخی از زیرساختهای لازم برای استعدادیابی پی بردید، وقت آن است که با نکاتی آشنا شوید که شما را در انجام استعدادیابی فردی یاری دهد. به نظرتان باید چه نکاتی را به کار بگیرید که استعدادهای پنهانتان را شکوفا کنید؟!
یکی دیگر از روش های مهم استعدادیابی ، دنبال کردن علایق و علاقهمندیهایتان است. به این موضوع با دقت فکر کنید که تا به حال چه کارهایی را دوست داشتید انجام بدهید ولی به دلایلی موانعی سد راهتان قرار گرفت و متأسفانه باعث شد شما از انجام آن کار باز بمانید یا مجبور به چشم پوشی از آن شوید؟ به نظرتان کاری است که وقتی دیگران انجام میدهند، شما هم دلتان بخواهد آن کار را انجام بدهید؟!
حس خیلی بدی است، وقتی نتوانیم کارهایی را که دوست داریم، با خیال راحت و بدون مانع انجام دهیم. توجه کنید که پاسخ به این سوالات میتوانند به قرار گرفتن شما در راه استعداد یابی فردی، کمک زیادی بکند. زمانی که از علایقتان آگاه میشوید که هدفگذاری درست و اصولی برای موفقیت خود داشته باشید. این نکته را به خاطر داشته باشید که هرگز خود را فدای شرایط و سایر افراد نکنید. آینده و روحیات شما مهمتر از هر امر دیگری در طول زندگیتان است.
بیشتر بخوانید: « داشتن کودکی شاد و با استعداد »
ضرورت استعدادیابی بسیار زیاد است پس نباید از هیچ کوششی دریغ کنید! اگر کسی به ویژگیها و تواناییهای ذاتی شما اشاره کرد، بی تفاوت از کنار آن نگذرید. این ویژگی را در خود تقویت کنید که به حرفهای سایرین با دقت گوش کنید و به سادگی از کنارشان رد نشوید. فکر نکنید تعریفی که سایرین از شما میکنند، بیجهت است. ممکن است نظری که دیگران نسبت به عملکرد و یا حتی شخصیت شما میدهند، باعث میشود که به یکی از استعدادهای ذاتی خود پی ببرید.
همچنین دقت و توجه شما به نظرات دیگران باعث می شود که در مورد موقعیت شغلی و اجتماعی که در آن استعداد دارید حساس شوید و دقت خود را نسبت به نکات شغلی خود بیشتر کنید که این موضوع باعث رشد و تقویت استعدادهای پنهان یا آشکار شما میشود. البته این موضوع به این معنی نیست که کل زندگی خود را به حرف دیگران وابسته کنید و استقلال را از خودتان بگیرید!
شاید تا الان سعی نکردهاید کارهای جدید را انجام بدهید یا به خاطر ترس از تجربههای جدید خود را از انجام کارهای زیادی منع کردهاید. شاید هم به خاطر کم بودن اطلاعاتتان سعی نکردید آرامشتان را بر هم بزنید و در تکاپوی کسب اطلاعات جدید و یادگیری مهارتهای متفاوت بیفتید و همیشه از بسیاری موارد، دور بمانید. مثلا هستند کسانی که در فن بیان خوب نیستند و نمی توانند با اطرافیان به راحتی ارتباط برقرار کنند؛ به همین دلیل دیگر سعی نکردند برای تقویت و پیدا کردن اشکال کار دنبال راه حل بروند. در صورتی که میتوانستند روی کشف استعداد خود وقت بگذارند. برای مثال، سعی کنید ورزشی پر از هیجان و پر انرژی را امتحان کنید. به مکانهایی بروید که شناختی از آن نداشتید و تازه چنین مکانهایی را پیدا کردهاید.
سعی کنید مهارت و کارهای جدید و مخصوصا متفاوت نسبت به کارهایی که قبلا انجام دادهاید، امتحان کنید. همیشه نباید خود را در آن نقطه و جایگاهی که از نظرتان امن و آرام هست، محدود کنید. شاید از نظرتان جایگاهی که مثل قلمرو برای خودتان درست کردید، خوب و به اندازه باشد و همچنین رضایت شغلی و مالی داشته باشید، ولی از کجا معلوم دور شدن از این قلمرو و دست زدن به کارهای جدید باعث نشود زندگیتان از چیزی که الآن هست، متحول نشود و روند بهتری را طی نکند؟!
درست است که نقطه امنی را که در ذهنتان دارید، به دور از هر استرس و تنش است، ولی یکبار این شانس را به خود بدهید، تا دیر نشده و بیشتر از این استعدادهایتان به هدر نرفته است، از نقطه امنتان فاصله بگیرید. زیرا این نقطه امن یکی از بزرگترین موانع شما برای رشد و توسعه در زندگی و جهان است و شما را همیشه چندین قدم از سکوی پرش موفقیت دور نگه میدارد.
فکر کنید انجام دادن چه کارهایی برای شما بسیار سادهتر از دیگران است. البته منظور از ساده بودن کار، معمولی و بی اهمیت کار نیست. در صورتی که انجام بعضی از کارها برای یک سری از افراد راحت و پیش پا افتاده است، ولی برای عدهای دیگر بسیار سخت یا نشدنی! پس متوجه میشویم که این کار باعث میشود شما به نوعی استعداد پنهان خود را شناسایی کنید و با تکیه بر انجام کار آن کار ساده، درآمدزایی داشته باشید و درصد رشد استعداد شغلی خود را بسیار بالا ببرید.
خداوند تمامی انسانها را با استعدادهای ذاتی و تونایی های بالقوه آفریده است و همچنین عقل و منطقی داده که بتوانیم از این نعمت الهی به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم. در این مقاله تلاش کردیم استعدادیابی و شناخت استعداد را تعریف کنیم، از ضرورت استعدادیابی بنویسیم و به نکاتی در مورد انجام یک استعدادیابی خوب اشاره کنیم. مهم نیست در چندسالگی برای کشف استعداد و توسعه آن تلاش می کنید. افراد بزرگسال هم می توانند شانسشان را امتحان کنند و این فرصت را به خود بدهند تا استعداد خود را پیدا کنند. شاید این کار باعث شود از شرایط روحی و روانی و جسمی که در آن قرار دارید، بیرون بیایید و پنجره تازهای را اول برای خودتان و بعد برای خانوادهتان باز کنید.
آیا م خواهید چرخهای را مجددا به گردش در بیاورید که مدت زمان طولانی به دلایل مختلف در آن اسیر شده بودید؟! اگر سرگردان هستید و نمیدانید از کجا شروع کنید، یا اصلا دیر است یا نه،نگران نباشید! هنوز دیر نشده است! شما میتوانید همین الآن با مشاورین ما در مؤسسه تست هوش و استعدادیابی هوش نیک تماس بگیرید و این بایدها و نبایدها را برای همیشه در ذهنتان از بین ببرید!
همین حالا از هوش نیک وقت بگیرید
6 Comments
سلام، درخصوص تست استعدادیابی کودکان که شما انجام می دید می خواستم بپرسم. من دخترم سه سالشه می تونم به موسسه شما مراجعه کنم ؟ از چه سنی میشه انجام داد این تست رو ؟
سلام وقت بخیر
ست گاردنر که به عنوان “سنجش هوش چند بعدی گاردنر” نیز شناخته میشود، به منظور ارزیابی هوش های چندگانه در افراد استفاده میشود.
تست گاردنر برای کودکان و نوجوانان طراحی شده و به طور گسترده در بزرگسالان نیز استفاده میشود. بنابراین، میتوان این تست را برای کودکان بالای ۲.۵ سال انجام داد.
سلام، خسته نباشید ممنون از مطالب خوبتون، یه سوالی که داشتم اینه که کدوم تست هوش رو شما انجام میدید؟ ممنون میشم یه توضیحی درموردش بدید.
سلام، ممنون.
تست گاردنر یک ابزار است که برای سنجش هوش چندگانه در افراد استفاده میشود. هوش چندگانه به معنای داشتن توانایی در زمینههای مختلف هوشی است، مثل هوش زبانی، هوش منطقی-ریاضی، هوش فضایی، هوش بدنی-جنبشی، هوش موسیقی، هوش اجتماعی و هوش خودشناسی.
تست گاردنر از سوالات و وظایف متنوعی تشکیل شده است که هر کدام از این زمینههای هوش را سنجیده و ارزیابی میکنند. مثلاً در یک قسمت از تست ممکن است بخواهید الگوهای فضایی را تشخیص دهید و در قسمت دیگر ممکن است بخواهید سوالات منطقی حل کنید. این تست به شما کمک میکند تا ببینید که در کدام زمینههای هوشی خود قوی هستید و در کدام زمینهها نیاز به تقویت دارید.
به نظر من کشف استعداد پنهان باعث میشه که بهترین عملکردو از خودش بتونه ارائه بده و ۱۰۰ درصد موفقیت بیشتری بدست میاره. برای همین برای کشف استعداد شخصی، تست های هالند و کلیفتون از تست های معروفی هستند. این تست ها با بررسی مهارت های شخصی و سازگاری آن با شغل و حرفه، به شناسایی استعداد شخصی کمک میکنند. با انجام این تست ها، شخص میتواند نقاط قوت خود را کشف کرده و روی آنها تمرکز کند تا در کار و زندگی بهتر عمل کند.
بله کاملا درست است