بازی درمانی play therapy موضوع این مقاله کودتاه است. تاثیر بازی در اساس رشد و نموی ادارکی و بینشی کودک ، اولین بار به وسیلهی روان شناسی به اسم پیاژه عنوان گردید.
طبق عقیده پیاژه ، بازی برای آماده سازی رشد ادارکی و بینشی کودکان و مقدمهای به منظور به دست آوردن تواناییهای گوناگون در زندگی به شمار میآید. در حقیقت کودک به وسیلهی برانگیزانندههای پیرامون خود و ابزار و وسایل برای جواب دادن به سوالات ذهنی و فکری و برطرف کردن موشکافیهای خود بهره میگیرد.
محققان عقیده دارند کودکان از راه بازی (play therapy) قادرند بدون مداخله اطرافیان ، مهارتها را کسب کنند و مناسبترین گزینه را برای به دست آوردن مقصود انتخاب کنند. برای مثال ، کودکان در بازی انداختن توپ از راه مرور و ممارست و اجرای تمرینهای گوناگون ، بهترین و سریعترین مسیر را برای انداختن یا به دست آوردن توپ گزینش میکند. عمدتاً بازی ارتقا و پیشرفت هوشی و ذهنی کودک را سرعت میبخشد.
برطبق پژوهشهای انجام شده اشخاصی که در زمان کودکی وسیله بازی نداشتهاند و یا از اجرای بازیهای ذهنی و تقویتی بیبهره بودهاند ، بعد از وارد شدن به مدرسه در مسائل یادگیری درسی دچار مشکل شدهاندو کودکانی که از نظر دستیابی به وسایل به وسیله بازی و برانگیزانندهها مستقل و آزاد بودهاند و عملکردهای فکری و بدنی زیادتری نسبت به همسالان خود داشتهاند ، از مهارت و توانمندی زیادی بهرهمند بودهاند و به سادگی میتوانند به آموختن تواناییهای گوناگون بپردازند.
ابزار و وسیلههای بازی خوب و مطلوب به کودکان یاری میرساند تا با اقدامات و کنشهای اجتماعی مناسب آشنا شوند. این نوع بازیها مهارتهای فکری کودکان را بیشتر میکند و شیوههای پاسخ به مسائل را به وی یاد میدهد. بازیهای مفید و مبتکرانه ، توانایی ممکن و شیوههای کاربردی و به کارگیری وسایل را به کودک میآموزد. بازیهای دسته جمعی که معمولاً کودکان شخصیت و کار بزرگسالان را تقلید میکنند ، مطلوبترین شیوه فزونی توانمندیهای جمعی و معاشرتی کودکان میباشد.
در حال حاضر بازی درمانی ، یکی از راهکارهای مداوای عارضههای غیر جسمی ، نابهسامانیهای فراگیری و ناتوانی ذهنی است و محققان نتیجه و بازده امیدوارکنندهای را از این روش کسب کردهاند. سفارش میشود ، پدر و مادر تا آن جایی که امکان دارد در بازی کودکان مداخلهای نداشته باشند و در مواقع اجرای بازیهای مخاطره آمیز ، با بیان دلایل مناسب کودکان را اجرای آنها نهی کنند.
بازی درمانی از تولد تا یک سالگی: پا زدن به یک توپ یا گزیدن یک وسیله ، احتمالاً در دید پدر و مادر بازی محسوب نمیشودولی برای شیرخوار کاری لذت بخش است. هنگامی که او فعالیت و بازی دارد مغز او آغاز به طبقه بندی و تنظیم دادهها و معلومات و فهم معناها و مطالب الزامی میکند و یاد میگیرد که بایستی نظارت و دقت فراوانی بر محرکها و حرکات خود و فضای پیرامونش داشته باشد.
بازی درمانی از یک تا سه سالگی: روان شناسان عقیده دارند کودکان ۲ تا ۶ ساله زیادترین یادگیری را از بازیهایی که خودشان یافتهاند کسب میکنند. در حقیقت فزونی دقت ، توجه و رشد مهارتهای جسمی کودک بدین معنی میباشد که جهانی برای کشف کردن در برابر او وجود دارد. لازم به ذکر است در این سن و سال هرگز نبایست نسبت به اکتشافات کودک بیتوجه بود چرا که این امر اثر ناخوشایندی در ضمیر ناخودآگاه آنها برجای میگذارد.
بازی درمانی سه تا پنج سالگی: کودک در این سن تواناییهای گفتاری بهتری یافته است و تبدیل به یک داستان سرای کوچک شده است. از این پس بازیهای او با گفتار و صحبت موتلف میشود. کودک در این زمان به تدریج معناهای دشواری مثل وقت و دورهها و رابطهی میان اشخاص و ابزار را متوجه میشود. فعالیتهای او هم به زندگی معمول همانند میشود.
بازی درمانی ۵ سالگی به بعد: بیشترین سرگرمی و تفریح کودک در این سن و سال هم سالان و هم بازیهای او هستند. به خصوص کسانی که سلایق اشتراکی با آنها دارد. به علاوه در این ردهی سنی ، عنوان کردن خود و جلب نظر در بین دوستان و همسالان ارزش ویژهای برایشان مییابد. در این وهله ضوابط و مقررات حقیقی در بازیهای آنان موقعیت خود را مییابد و شبیه ساختن خود با کاراکترهای بااهمیت زندگیاش افزایش مییابد.
یگانه تاثیر منحصر به فردی که پدر و مادر قادرند دربارهی بازیهای کودک خود داشته باشند ، ترغیب آنان و مهیا ساختن منابع و وسایل بازی لازم در حد تواناییهایشان میباشد و بقیهی مسائل را به خود کودک واگذار کرد تا مسئولیت امور خود را به عهده بگیرد.
کارشناسان مرکز هوش نیک ، آموزش هایی را به والدین برای بازی با کودکان خود بر اساس هوش غالب آنها پس از انجام تست هوش ، ارائه می نماید.
موضوع مرتبط :
بازی و پرورش هوش کودک و اسباب بازی های مفید برای هوش
تاثیر بازی بر رشد و هوش کودکان
تاثیر اسباب بازی در هوش کودکان
1 دیدگاه
بازی درمانی دارای ابعاد متعددی می باشد و هرگز از نسخه دیگر کودکان برای کودک خود کپی نکنید