فاکتورهای زیادی در تقویت هوش کودک و استعداد کودکان اثربخش است. در این مقاله به عوامل تقویت هوش کودکان اشاره نموده ایم.
در صورتی که فراگیری و آموزش در کودک موجب به وجود آمدن لذت شود ، هم گرایش زیادی به آموختن نشان خواهند داد و هم خودش برای دستاوردهای تازه کوشش میکند. زمانی که فضا و محیط فعال و باعث شادی کودک شود ، در واقع امر فراگیری و انگیزه به یادگیری را افزایش میدهد. پدر و مادر بایستی با مهارت محیط و موقعیت نشاط آور را انتخاب کنند و در آن فرصتهای مناسبی را برای یادگیری و آموزش آغاز کنند.
بردباری یکی از فاکتورهای پیروزی است. پدر و مادر با توجه به سن و سال خود میخواهند کودکشان خیلی زود مطالب را یاد بگیرند و بعضی اوقات زمانهای طولانی را به آموزش کودک میپردازند. در حالی که کودکان قادر نیستند ساعتهای زیادی به امر یادگیری مشغول شوند.
نه فقط کودکان بلکه افراد بزرگسال هم با داشتن گرایش و علاقه به کاری تمایل و انگیزه پیدا میکنند. زمانی که با عشق و علاقه فراوان والدین و آموزگاران کودکان را به آموختن ترغیب کنیم ، به علاوه هنگامی که روحیهای با نشاط و با انگیزه در شما باشد به سادگی قادر هستید به آموزش مفید و اثربخش مبادرت کنید.
در کارهای روزمره کودک قطعاً مطالعه کتاب را قرار دهید و در زمان خواندن رسا و بلند مطالب را قرائت کنید . اگر یادگیری به گونه نمایشی انجام شود مسلماً اثربخشی زیادتری خواهد داشت. آن زمان که کودک با شبیه سازی با کاراکترهای قصه چیزهای جالبی را تجربه میکند ، امکان دارد عالیترین فرصت برای فراگیری و خلق آیندهای بهتر برای او باشد. هرگز نبایست جلسه مطالعه و خواندن را به عقب بیندازید. بایستی کودک متوجه شود که خواندن یک موضوع اساسی و قسمت مهمی از زندگی اوست.
هنگامی که پدر و مادر به واسطهی بازی ، توجه و دقت کودک خود را تحریک میکنند ، قادرند او را با جهان حیرت آور دانش و علم آشنا کنند. با استفاده از بازی با جورچین و یا پرسشهای برانگیزاننده ، کودک را تشویق کرده و حس توجه و کاوش را در او ایجاد و تحریک کنید. بازیهای خیال پردازانه نه فقط کودکان را مشغول میکند ، حتی با دل پذیری ویژهای کودکان راغب میشوند و گرایش به فراگیری در آنها بیشتر میشود و این پایه و اساس بلوغ میباشد. وضعیت روحی و روانی کودکان از شرطهای اصلی یادگیری و آموزش است و بازیهای تفکر برانگیز به پیشرفت روانی و ذهنی و فکری کودک یاری بسیاری میرساند.
پدر و مادر با نظر به پیرامون و حوادثی که اتفاق میافتد پیشنهاد میشود از کودکان خود درخواست کنید درباره آنها صحبت کنند و او را به گفتن قصه مشتاق کنید. در زمان شب و پیش از خواب کودک درخواست کنید اتفاقات روزانه را به شکل قصه توضیح دهند. زمانی که کودکان به داستان گویی گرایش پیدا کنند توانایی فکری و ذهنی آنها قویتر خواهد شد.
کودکان پرسشهای بسیاری دارند ، پرسشهایی که احتمالاً برای پدر و مادر سرسری میباشد اما برای کودک خیلی با اهمیت و در واقع سرنوشت ساز است. در صورتی که از پاسخ پرسشها مطلع نیستید ، اظهار نکنید که پاسخ را نمیدانید چرا که هر پاسخی برای کودکان با اهمیت و جهت گیری خاصی را در آینده او شکل میدهد.
رفتار و واکنش پدر و مادر بایستی دقیق و صحیح باشد. چه بسا که توبیخها و ترغیبها هم الزامی است که در حیطهی تعیین شدهای انجام گیرد و توقعات نادرست و بیپایه وجود نداشته باشد. خطا و نقصهای کودک منطقی میباشد ، اما بایستی آگاه باشند که اشتباه به معنای ناکامی نیست و کودکان بدون مهارت و ماجراجویی تا اشتباه نکنند قادر نخواهند بود بیاموزند و در آینده موفق شوند.
امکان دارد کودکان خطاهایی را مرتکب شوند که از دید والدی مورد پذیرش نباشد و تلاش در برطرف کردن آن داشته باشند. این غلط است و موجب می شود با مداخله پدر و مادر کودکان آزادی و خودمختاری در امور را از دست میدهند و از رشد و تقویت طبیعی میکاهد و برای محقق کردن تواناییهای خود کوشش نمیکنند.
هماهنگی میان پدر و مادر در زمینه تعلیم الزامی است. هنگامی که والدین در تناسب و عدم تناسب بودن مطالب آموزشی هماهنگی داشته باشند و در مغایرت با همدیگر نباشند ، کودک به یادگیری مساعد و مصمم دست پیدا خواهد کرد وگرنه تاثیرات سویی در کودکان بر جای می گذارد.
به کارگیری تکنیک های یاد یار جهت راحت تر به یاد سپردن اطلاعات: یادیارها شگردهایی برای یادسپاری می باشند که تنها به تکرار مطالب اکتفا نمی کند ، بلکه با ایجاد ارتباط میان مفاهیم تازه و اطلاعات قبلی موجود در مغز (تصاویر ، ریتم ، جمله و غیره) در به خاطر سپاری و یادآوری اطلاعات کمک می کند.
موضوعات مرتبط
بازی و پرورش هوش کودک و اسباب بازی های مفید برای هوش
کودک تیزهوش چه مفهومی دارد و چه کودکی تیز هوش است؟