یکی از مباحثی که امروزه بایستی به کودکان تعلیم و یاد داده شود تا درآینده اثربخشی مطلوبی را در زندگی و سرنوشت آنان نظاره کنیم تقویت و توسعهی هوش مالی کودکان میباشد.
برای فردای مالی کودکان و تعلیم و رشد او بایستی تعجیل کرد چرا که والدین به طور مداوم همراه کودکان نخواهند بود ، بنابراین بایستی آزادی مالی را به کودکان خود تعلیم دهید. در عصر حاضر که زندگی سختتر و مشکلتر شده است نه تنها پسران همچنین دختران هم بایستی با این مباحث اساسی آگاه شوند و به آنان تعلیمات ضروری از لحاظ ذخیره و اندوختن پول و هزینه کردن صحیح و هوشمندانه و علم به داراییها را بیاموزند. بایستی کودکان را آگاه کنید که پول به سادگی کسب نمیشود و بایستی برای به دست آوردن آن سعی لازم را انجام دهید و از توانمندی خود بهره بگیرید. بایستی کودکان را با پول شناخت دهید ولی برای این شناخت و آگاهی حد و اندازهای تعیین کنید.
کودک را با اسکناس و سکههای رایج آشنا کنید
به کودک خود کمک هزینه و مقداری مستمری ماهانه بدهید ، کودکان را تشویق کنید برای شما خرید انجام دهند ، پول پرداختن و صرف کردن را فرابگیرند. برای تمدید پول توجیبی کودک زمان تعیین کنید و به او متذکر شوید هنگام تمام شدن پولش تا وقت تعیین شده هیچ نوع پول توجیبی مازادی به او داده نمیشود ، بنابراین پول توجیبی خود را اداره و کنترل کند.
کودکان را به ذخیره و اندوختن پول عادت دهید
بایستی این مطلب اساسی را به کودک تعلیم دهید. کودک بایستی آگاه گردد که تمام اسکناسهای خود را اگر چه کم و جزئی باشد نبایست صرف و هزینه کند و بایستی قسمتی از آن را ذخیره نماید. بسیاری از پدر و مادران این نکتهی مهم را رعایت نمیکنند ولی بایستی به کودک تعلیم داد که اندوختن و ذخیره ۱۰ درصد از پول خود با اهمیتترین امری است که بایستی آن را عملی سازد.
برای کودکان مقصود مالی مشخص کنید
هدفهای مالی و پولی بایستی روشن و مشخص و دقیق گزینش شوند. نبایست از آنان واهمه داشت ، به علاوه بایستی این اهداف را برای دیگران هم بیان کرد. به کودک یاد دهید از اهداف پولی و مالی خودشان هرچند زیاد و بزرگ باشد واهمه نداشته باشند. در صورتی که به کودکان در زمان کودکی یاد دهید که پروسههای مالی هم مشابه دورههای تحصیلی بایستی برنامه ریزی شوند از خیلی از مسائل و معضلات در بزرگسالی پیشگیری خواهد شد.
کودکان را با موضوع افزایش قیمت و نرخها آشنا کنید
کودک بایستی اهمیت و قدر پول خود را متوجه شود و آگاه گردد این میزان پول در سالهای آتی چه اندازه ارزشمند خواهد بود و بر طبق این افزایش و کاهش نرخها بایستی در حال حاضر به چه نحویی و از چه جایی سرمایه گذاری را شروع کند.
سرمایه گذاری را به کودکان بیاموزید
احتمالاً سرمایه گذاری برای کودک مفهوم سرمایه گذاری برای والدین را نخواهد داشت ، چرا که بایستی براساس سنین کودکان سرمایه گذاری را به آنان یاد داد. به طور نمونه احتمالاً برای یک کودک ۶ و ۷ ساله سرمایه گذاری به معنای اندوختن دارایی خود برای خریدن چیزی است که به آن علاقمند است و مسلماً سرمایه گذاری برای هر کودک با سن وسالهای مختلف معنا و مفهوم متفاوتی خواهد داشت.
نیازها ، الزامات و تقدمها را تعیین کنید
به کودک بیاموزید که ترجیحات و برتریها را تعیین کند و آگاه گردد که چه چیزی و چه خریدی را بایستی به تاخیر اندازد و چه کارهایی را بایستی در حال حاضر اجرا کند. برای تقدمات بایستی دو معنی عالی و خوب را از یکدیگر جدا کنید. در صورتی که طبقه بندی مناسبی از ضروریات نداشته باشید این احساس در کودک به وجود میآید که کوشش بسیار هم حاصلی نخواهد داشت.
تقویت و پرورش هوش مالی بایستی از سنین کودکی آغاز شود. با هر پیشامد جزئی والدین این امکان و مجال را دارند که مباحث مالی را به کودک تعلیم دهند. در زمان خرید اجناس کودکان پول اجناس را بپردازند ، از کودکان درخواست کنید که در مورد هزینه و نرخ اجناس از فروشنده پرسش کنند ، کنترل و ادارهی ماهانه و روزانه تغذیه و خوردنیهای مدرسه را به خود او محول کنید و مسئولیت کمبود و نقایص آن را برعهده خودشان قرار دهید.
این چنین امور جزئی ذهن و فکر کودک را برای افزایش هوش مالی مهیا میسازد و آنان را در این زمینه ارتقا و رشد میدهد. یک فکر و ذهن تعلیم دیده و سنجیده قادر است بیشتر از هر سرمایه دیگری پول ساز باشد ، در نتیجه کودک را با مباحث مالی آگاه سازید تا برایشان پول ساز شود.