در مورد نحوه کمک به کودکان طلاق و همچنین مشکلات فرزندان طلاق در مقالات گذشته صحبت کردیم. هم اکنون میخواهیم در مورد وضعیت کودکان طلاق در مدرسه در سنین مختلف را تشریح کنیم.
چگونگی رابطه بچهها با پدر و مادر عمدهترین موردی است که قادر است اندازه و حدود پیامدهای جدایی و متارکه را بر بچهها معین سازد و زندگی آتی آنان را ناکام و یا موفق کند. ولی در گام نخست به منظور برخورداری رابطهای مطلوب با فرزندان پس از جدایی و متارکه شناخت و اطلاع از احتیاجات و ضروریات بچهها در سالهای گوناگون زندگی آنها و طرح و نقشه براساس این احتیاجات و مشخصههاست.
در این دوران کودکان مهارتهای کلامی ، رابطهای جمعی و بینشی خویش را افزایش میدهند. در صورتی که طلاق پدر و مادر با حداقل کشمکش و مشاجره صورت گیرد و از طرفی رابطهی وی با پدر و مادر محفوظ بماند بچهها قادرند به کودکستان رفته و از نموی مرتب و مطلوبی برخوردار شوند. هنگامی که کودک از درگیری پدر و مادر مطلع شوند به تعویق افتادن نمو و بلوغ و باز آیی رفتارهای سنین پایینتر در این وضعیت دیده و گزارش شده است. وحشت و توهمات شب هنگام و لطمه به عزت نفس و خودباوری و یا ظهور واکنشهای تند و با عصبانیت و یا استرسی هم احتمال دارد در این کودکان مشاهده گردد.
کودکان در این سنین دلواپس پدر و مادر خویش میباشند و تمایل دارند از آنان مواظبت و والدین را برای خودشان محافظت و نگه دارند. کودکان در این دوره قادرند روزی را پیش یکی از پدر و مادر سپری کنند. یقیناً در صورتی که این تحولات با فاصلهای اندک و کم و پیاپی و متوالی اتفاق بیفتد امکان نمایان شدن مسائل و دشواریهای در این زمینه وجود خواهد داشت.
انظباط و مقررات در منزل هر یک از پدر و مادر خوب است که همانند بوده و بدین جهت ضروری است که دربارهی امور خوراک ، شرایط درمانی و جسمی ، رابطههای احساسی و ارتباطی کودک والدین با یکدیگر صحبت و مشورت نمایند. کودکان در این سن و سال درخواست و تمایلات مخصوص به خود را دارند. بنابراین در این زمینه به عقاید و نگرش آنان احترام بگذارید و تلاش نمایید آنان را در امور مربوطه دخیل سازید. به تشریح کودکان طلاق در مدرسه در سنین مختلف می پردازیم.
در این سن و سال کودکان قادرند نظم جمعی و ارتباطی را بفهمند و با مقررات و ضوابط سازگاری و تفاهم داشته باشند. از طرفی رابطه با دوستان و همسنان مهم میباشد. همکاری و شراکت در امور دسته جمعی و تیمی یکی از مسائل با اهمیت در این ردهی سنی میباشد. در این سن کودکان قادرند عواطف و هیجانات خودشان را خوبتر درک کنند و از جهت بینشی نمو و پیشرفت عمدهای خواهند داشت. هنگامی که قادر باشند نتیجه و کارکرد مطلوبی در میان دوستان و مدرسه و منزل کسب کنند اعتماد به نفس و خود باوریشان فزونی خواهد یافت.
در سالهای نخست مدرسه احتمال دارد پس از جدایی و متارکه بچهها حس و تجربه اندوه و رنج و تشویش داشته باشند و دلتنگ سایر افراد خانواده شوند. احتمال دارد بچهها تصور نمایند که در جدایی والدین گناهکارند. این دسته از کودکان نشانههای وسیعی قادرند از خود بروز دهند. از کمبود و نقص در مسائل تحصیلی و آموزشی تا مسائل و دشواریهای رابطههای اجتماعی ، مسائل خوراک و خواب و … .
در این دورهی سنی کودکان از کشمکش و مشاجرات بسیار لطمه خواهند دید. به همین دلیل کودکان طلاق در مدرسه در این سنین اهمیت بیشتری دارند. با نظر به آن که ابزار و اسباب مدرسه کودکان فراوان میباشد احتمال نقل مکان به اندازه فراوان امکان پذیر نمیباشد. به کارگیری کودکان همچون یک فرد پیغام رسان و یا خبرچین از کارهای مخربی می باشد که امکان دارد رخ دهد. این رفتارها و اعمال قادر است در بزرگسالی پیامدهای فراوانی برای بچهها به دنبال داشته باشد.
اصلیترین تحول در سنین بلوغ آزادی و متکی به خود شدن کودک میباشد. در این دوره تغییرات اخلاقی و شخصیتی ، یکدنگی یا نافرمانی و سرپیچی از اوامروالدین و اطرافیان مشاهده میگردد که قسمتی از آن به ماهیت یابی فرد برگشت میخورد. عقاید ، اندیشهها و تصورات و ارزشها و مبانی اخلاقی کودک در این دوره قادر است دستخوش تحول شود.
هنگامی که جدایی و متارکه والدین در این سنین اتفاق میافتد عواطف و تنشهای گوناگونی را فرد احساس میکند. عصبانیت ، حس تقصیر داشتن ، دلهره و اضطراب از سالهای پیش رو از رایجترین مشکلاتی است که آنان را درگیر میکند.
در صورتی که پدر و مادر کشمکش و مشاجرات خود را در مقابل آنان بروز دهند امکان دارد وی از هر دو نفر کناره گیری کند و میان خودش و پدر و مادر جدایی اندازد. خمودگی و دلسردی ، استفاده از مواد مخدر ، انتحار ، کمبود و نقص آموزشی و درسی ، واکنشها و اعمال تند و همراه عصبانیت در این کودکان مشاهده و گزارش شده است.
کودک بلوغ یافته به علتهای متعددی امکان دارد که مایل باشد از والدین کناره گیری نماید. در این وضعیت به جای جبر و زور تلاش کنید تا با آنان همدردی و همراهی و آنان را بفهمید یا از اطرافیان و کارشناسان یاری و مشاوره بخواهید. برنامه چینی به منظور ملاقات و رفت و آمد به منزل هر یک از والدین بایستی با نظر و رایزنی با خود فرد صورت گیرد.
امیدواریم که این مطلب در مورد کودکان طلاق در مدرسه برای شما مفید واقع شده باشد. البته که روانشناسی کودکان طلاق در مدرسه بسیار پیچیده است اما تنها می خواستیم مطالب کوتاهی در مورد کودکان طلاق در مدرسه در اختیار شما قرار دهیم.
مطالب مرتبط :
5 Comments
جدایی یا طلاق والدین چه مشکلاتی برای بچهها ایجاد میکنه؟ مخصوصا اگه بچه در رفاه کامل داره و پدرشو در طول هفته میبیبنه.
کودک احساسات مختلفی از قبیل سوگ، اضطراب، عدم امنیت و از بین رفتن دلبستگی را تجربه می کند.
سلام
چه شرایطی برای حفظ روحیه کودکی که مادر و پدرش طلاق گرفته اند لازمه؟
پدرو مادر نقش والد گری خود را فراموش نکنند و به نیازهای کودک توجه کنند.
چرا بچههای طلاق تصور میکنن که در جدایی والدینشون گناهکارند؟