در این مطلب آموزشی با کودک باهوش ، ویژگی های کودک باهوش و تربیت کودک باهوش آشنا خواهید شد.
بچهی باهوش تنها بچهای نیست که در مدرسه نمرات عالی به دست آورد. زیرا هوش ابعاد گوناگونی را در برمی گیرد که شامل هوش کلامی ، دیداری ، فضایی ، حرکتی ، موسیقیایی و علمی و ریاضیاتی می باشد.
اقسام و ابعاد گوناگونی از هوش موجود است که پدران و مادران با آشنایی و اطلاع از هر یک از این حوزه ها قادرند تاثیر کلیدی و اثربخشی در تصمیمات و گزینشهای آتی فرزندان خود داشته باشند. اغلب در مدرسه تنها بر روی یک بعد یعنی هوش فکری و علمی کودکان متمرکز میشوند و غالباً از توجه به سایر ابعاد هوش غفلت میشود. از این رو پدران و مادران به هیچ وجه نبایست بگذارند سهل انگاری و ناآگاهی از این مساله در رشد و پرورش ابعاد هوش و خلاقیت کودکانشان تاثیر نهد.
ویژگی های یادگیری کودک باهوش
ویژگی های انگیزشی کودک باهوش
ویژگی های خلاقیت کودک باهوش
ویژگی های رهبری کودک باهوش
برجسته ترین ویژگی شاخص در بچه های باهوش ، فعال بودن مغز و فکر آنان است. فارق از آنکه یک بچه ی باهوش در حوزهی درسی و در فضای مدرسه ترقی میکند یا نه ، علاقه و رغبت به فراگیری و نبوغ و قریحه به صورت طبیعی در آنان وجود دارد. در حقیقت رغبت و اشتیاق و توان رقابت پذیری این بچه ها یکی از مشخصه های این قریحه و نبوغ غریزی می باشد. اگر این بچه ها در مدرسه نتایج و عملکرد مطلوبی نداشته باشند ، ولی در منزل همان گونه قدرت و استعداد فراگیری و به دست آوردن مهارت را دارند.
تربیت کودک باهوش ؛ چگونه کودکان باهوشی تربیت کنیم؟
کودکان را باچیزهای تازه آشنا نمایید تا موضع و نگرش و استعدادهای آنان را به چالش بکشید:
در صورتی که تنها به سلایق و موضع گیریهای کنونی کودکتان توجه کنید امکان دارد آنان موارد و سوژه هایی را که هرگز با آن سروکار نداشتهاند را از دست می دهند. جهت ممانعت از این مساله ، والدین میبایست با شیوه های متنوع و مختلفی افکار و ایده ها ، حوزه های گوناگون و شیوه های متفاوت زندگی را به کودکان خود بنمایانند.
مطالعه کردن و صحبت کردن:
کتاب نزدیکترین ، کم خرجترین و به همان سان توفیق آمیزترین شیوه جهت رشد و پرورش هوشی و فکری بچه ها در همهی دوره های سنی میباشد. تا جای ممکن برای کودکان کتابهای متنوع و فراوانی را بخوانید. هراندازه فراوانتر با کودک خود حرف بزنید مسلماً او کلمات و عبارات فروانتری نیز یاد میگیرند. از اشکال و اقسام گوناگون واژه ها و عبارات بهره بگیرید تا در سالهای آتی از سیر فراگیری بیشتری برخوردار شوند.
بازیهای هوشمندانه برای تربیت کودک باهوش
بازیهای نمایشی یکی از عالیترین بازیها و سرگرمیها جهت پرورش ذهن و هوش بچه هاست. زمانی که با بچه ها اقسام و اشکال گوناگون وضعیتهای مختلف را بازی میکنید به صورت ضمنی و تلویحی به آنان نکات فراوانی یاد خواهید داد. انواع بازیهای ابتکاری و سازنده نظیر اسباب بازیهای علمی ، مکعبهای ساختنی ، شطرنج و پازل ، گل مجسمه سازی و وسایل آواز و موزیک را در دسترس کودکان قرار دهید. از تجهیزات ورزشی همانند توپ ، بدمینتون ، دوچرخه و … برای انواع بازیهای فیزیکی و جنبشی بهره بگیرید. از بازیهایی همانند بازی با واژه ها ، بازی روی کاغذ ، بازیهای جمعی جهت پرورش تعاملات و مهارتهای اجتماعی کودکان بهره ببرید.
برقراری فضای خلاقیت برای تربیت کودک باهوش
محیط و شرایطی که بچه ها در آن پرورش مییابند در ظهور و نمود تواناییها و استعدادهای طبیعی و غریزی آنان نقش فراوانی ایفا خواهد کرد. در منزل ابزار و تجهیزاتی را برای کودکان مهیا سازید تا چیزهای تازهای را کشف نمایند. چیزهای تازهای را آزمایش و تجربه نمایند. ابزار و لوازمی را در اختیار آنان بگذارید که به یک بازی ویژه منحصر نگردد. اقسام و اشکال آلات آواز و موزیک ، نقاشی ، وسایل ساختنی ، نمایشی را در دسترس آنان قرار دهید تا در تمام زمینه ها فعالیت داشته باشند.
به کودکان دانش به همراه عشق هدیه کنید:
پدران و مادران نظیر تمام آدمها ، گرایش به بروز رغبت و سخت گیری و جانبداری زیاده از اندازه دارند و از این رو بعضی مواقع کودکانشان را لای منگنه میگذارند. پیوسته به یاد داشته باشید که علم و رغبت خود را به همراه محبت و ملایمت به کودکان انتقال دهید نه به صورت یک تکلیف اجباری. فراموش نکنید که کودکان فقط در کنار عشق و امنیت خانواده قادرند ترقی کنند و به موفقیت دست یابند.
با آن که بچه های باهوش از فهم و توانایی بیشتری در مقایسه با دیگر همسالان خود بهرهمندند ولی این همدوش نبودن بعضی مواقع مسئله ساز خواهد شد. برای نمونه فعالیتها و تکالیف مدرسه برای آنان خسته کننده و کند می باشد و کنجکاوی ذهنی آنان را رفع نمی سازد و سوژهی برانگیزاننده و جالبی جهت ارضای فکر و مغز پویای آنان نخواهد داشت. از این رو ضروری میباشد پدران و مادران جهت رشد و تربیت کودک باهوش خود ، اطلاعات ضروری را به دست آورند تا کودکان قادر باشند از این توانایی و نبوغ خاص به عالیترین صورت ممکن بهره بگیرند.
بچه های باهوش به تعالیمی احتیاج دارند که با درجه ی فکری و نبوغ و توانایی های آنان سازگاری و موافق باشد. این دسته کودکان در گیرایی فرادریافتها خیلی سریع میباشند و مسائل دشوار را با اندکی توصیف و تشریح متوجه می شوند به همین دلیل به آموزگاران و مربیان کاردان و حاذقی احتیاج دارند تا مسیر سریع پرورش فکری و روحی آنان را درک کنند و قادر باشند به احتیاجات فکری و غیرعادی آنان جواب مطلوبی بدهند. مساله دیگری که میبایست در نظر داشت این است که اشخاص خبره و متبحری را در عرصه ها و حوزه های کاری مختلف را در برنامه های غیر درسی در ارتباط با آنان جای دهید و بدین طریق در رشد و پیشرفت مهارتها و نبوغ و قریحه متفاوت و مختلف این بچه ها بکوشید.
بچه های باهوش احتیاج به پدران و مادرانی جوابگو و صبور دارند تا جهت بیان پرسشها و افکار نادر و غیرعادی و شگفت آنان ارج بگذارند.
به یاد داشته باشید که بچه های باهوش ، هنوز بچه هستند و نظیر دیگر همسالان خود احتیاج به عشق و انگیزه و ترغیب و یاری پدران و مادران خود دارند. از آنان در حد سن و سالشان نه در حد توانایی و نبوغ خاصشان توقع داشته باشید.
حس ممتاز و برجسته بودن از سایرین ، ایجاد رابطه با آنان را را دشوار میسازد از این رو در صورتی که مشاهده میکنید علاقهای ندارد که از استعدادها و پیروزهایش در جمع تمجید نمایید این کار را انجام ندهید.
از مقایسه کردن اجتناب کنید. چرا که احساس منفی در آنان ایجاد میکند و میان او و سایرین فاصله خواهد انداخت و از ارتباطات اجتماعی آنان جلوگیری میکند. شماری از پدران و مادران پیوسته آنان را با سایرین مقایسه میکنند و بیان می دارند که تو باهوشی و نبایست اینگونه رفتار کنی. همواره به یاد داشته باشید آنان کودک هستند و احتیاج به بازی و شادی دارند. پس از آنان تقاضا و انتظار این که به طور مستمر سعی و تلاش کنند ، نداشته باشید.
موضوعات مرتبط :
9 Comments
بچه ای که حاضر جواب هم به عنوان کودک باهوش شناخته میشه؟
بچه ای که حاضر جواب هم به عنوان کودک باهوش شناخته میشه؟
فکر نمیکنید کودک خیلی باهوش دردسر داره؟ اینطوری بیشتر از سنش میفهمیه بچگی نمیتونه بکنه.
اگر کودک باهوش درست هدایت بشود، هرگز مشکلی نخواهد داشت
سلام
هوش کودک باهوش تا چه حد باید بالا باشه که به عنوان کودک باهوش شناخته بشه ؟
هوش کودک در مرحله اول باید با میانگین کودکان همسن برابری داشته باشد. و سپس استعدادیابی صورت پذیرد. هوش کودکان را جدی بگیرید و پرورش آن را جدی بگیرید.
کودک باهوش دقیقا چه ویژگی هایی داره؟
ویژگی های کودک باهوش را در همین صفحه اضافه میکنیم که مطالعه بفرمایید
با کودکی که خیلی خیلی بشتر از سنش و نرم جامعه بدونه و بفهمه طوری که بعضی وقتا بمونیم درباره ی سوالاتش چی باید جواب داد.
با این شرایط باید چیکار کرد؟؟؟
کودک باهوش خوبه ولی زیاد باهوش دردسر